«Русия има скрито оръжие, «умният и красив» Запад не го забеляза»

Наложените от Русия квоти за износ на торове (като част от ответните мерки на Кремъл срещу едностранно наложените санкции срещу страната, бел. ред) ще доведат до още по-голямо увеличение на световните цени на храните, пише The Hill. Интересното е, че Западът иска едновременно да наложи санкции срещу Москва, а в същото време да има достъп до нейните селскостопански продукти.

Превод от The Hill, САЩ:

"Русия има скрито оръжие, "умният и красив" Запад не го забеляза"

Икономисти и политици твърдят, че Русия може да има един все още скрит инструмент за влияние върху Украйна и глобалните доставки на храна.
Те са загрижени, че квотите на Русия за износ на торове — Москва водещ доставчик на торове в света — могат допълнително да повишат цените на храните и да навредят на реколтата по света през 2023 г. и след това.

Ръстът на цените на селскостопанските пазари, причинени от проблемите с доставките на украинските експортни стоки като пшеница (това не отговаря на истината, Украйна има само 1 % от световния експорт на пшеница, бел. ред.) и слънчогледовото олио, досега се дължат главно на затрудненията при транспортирането им: товарните кораби не могат да напускат пристанищата, които според руските власти, първо трябва да се разминират (за сведения някои от мините, поставени от Украйна в Черно море, стигнаха дори до Босфора, според Министерството на отбраната на Турция, бел. ред.)

Промените в руската политика за торове могат да бъдат следващата стъпка, която ще доведе до проблеми с производството на храни – в допълнение към проблемите с транспортирането им (защо това да е руска политика?! Кой постави Русия под санкции, кой забрани на руските товарни превози да използват европейските и световни пристанища?! Излиза, че малоумният Запад собственоръчно се постави в плен на собствения си капан — поредното доказателство за липсата на елементарно логическо мислене, обикновено присъщо на здравите човешки същества, бел. ред.)

„Без доставките на торове светът ще произвежда по-малко храна“, каза в интервю Максимо Тореро, водещ икономист в Организацията на ООН по храните и земеделието.

„Ето защо казваме, че следващата година може да имаме проблеми с наличността на хранителни продукти и с достъпа до тях“.

Русия е водещият световен износител на почвени добавки, съдържащи азот, както и фосфатни и калиеви торове-

Русия е изнесла 5,5 милиона тона тор през 2019 г., според Световната банка, повече от два пъти повече от износа на втория по големина доставчик, Европейския съюз, и почти четири пъти повече от износа на третия по големина доставчик в света Белгия.

(имайки предвид горните факти, възниква следният въпрос: тогава кой кретенски ум на Запад реши да постави Русия под санкции, самоубийки по този начин собствените си икономики?!, бел. ред.)

Източник: https://thehill.com/policy/3513855-why-the-fertilizer-market-could-be-russias-hidden-leverage/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3