Как ще изглежда световният ред след руско-украинския конфликт

Конфликтът в Украйна стана третият «удар» по световния ред, който се оформи след Студената война, пише «Хуанцю шибао» от Китай. Според китайския експерт ще има значителни промени в търговско-икономическата система на света, системата на глобално управление и системата на международните отношения.

Превод от «Хуанцю шибао», Китай:

Как ще изглежда световният ред след руско-украинския конфликт

Военните действия между Русия и Украйна, които предизвикаха голямо безпокойство в международната общност, продължават повече от сто дни.

Това е не само конфликт между двете страни, но и резултат сериозни разногласия, противоречия и сблъсъци в международната система.

От гледна точка на Москва една от основните цели на специалната военна операция е да унищожи доминиращия статут на САЩ в Европа.

Руският външен министър Сергей Лавров даде да се разбере, че всичко това се прави, за да сложи край на доминирания от САЩ световен ред и да се  помогне за изграждането на равноправна международна общност.

Реакцията на Вашингтон и Брюксел също е безпрецедентна.

Наложените от тях санкции са не само вид потискане на една от държавите в сблъсъка между двете страни, но целят прекратяване на връзките между Запада и Русия в търговията, финансите, технологиите и енергетиката, както и към реконструкция на световната търговско-икономическа система и системата на глобално управление.

Следователно и Русия, и САЩ преследват фундаментални цели в този конфликт.

Третият удар след края на Студената война е конфликтът между Русия и Украйна и западните санкции.

Сблъсък между две държави – без санкции – има ограничено въздействие върху международната система, тъй като в крайна сметка той е локален.

Многобройните пакети от антируски мерки обаче са не само безпрецедентни по обхвата си, но и сериозно подкопават установените международни правила.

Въздействието на тези санкции върху международната система ще бъде огромно и дългосрочно.

В този контекст глобалната търговско-икономическа система, системата на глобално управление и системата на международните отношения ще претърпят съществени промени.

Светът постепенно се разделя на различни търговски, технологични и валутни блокове.

Свидетели сме на „декитаизацията” на Запада, особено на САЩ, в търговските, технологичните, инвестиционните и индустриалните вериги, както и на „дедоларизацията” на много страни по света в монетарната сфера.

Американските санкции срещу Русия, използваща долара като „оръжие“, може да окажат натиск върху нея в краткосрочен план, но в дългосрочен план ще отслабят международния кредит на американската валута и ще насърчат мнозина да мислят за намаляване на зависимостта си от щатския долар.

Второ, отслабването или дори разкола в глобалната система на управление.

Например тази година САЩ поискаха Русия да се оттегли от срещата на Г-20.

Остава открит въпросът дали Г-20 наистина може да изиграе ролята си на основна платформа за макроикономическа координация в бъдеще.

В ООН разделението между Русия и Китай, от една страна, и Съединените щати и техните съюзници, от друга, стават все по-очевидни.

Това явление постепенно ще се разпространи в Международния валутен фонд, Световната банка и другите механизми на глобално управление.

В бъдеще това ще отслаби функцията на глобалната система за управление и дори може да доведе до известно нейно разделение.

Трето, реорганизация на международните отношения.

Очевидно е, че световната игра се разгръща около конфликта между Русия и Украйна под формата на резолюцията на Общото събрание на ООН, осъждаща действията на Русия в Украйна, санкциите, наложени от западните страни срещу Русия, и спирането на участието на Русия в Съвета на ООН по правата на човека, а това води до разцепление в международната общност.

Последното означава, че настоящите международни отношения, насочени към сътрудничество и търсене на консенсус, отслабват и имат тенденция да се разделят на два противоположни лагера и един неутрален лагер.

Докъде ще стигнат тези тенденции?

Това зависи не само от отношението на Запада към Русия, но и от отношението му към Китай.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/48JrGW9a8sW

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3