Бизнесът пита Кирил Петков: «Има ли преговори за дългосрочна доставка на природен газ»

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък.

Бизнесът пита Кирил Петков: "Има ли преговори за дългосрочна доставка на природен газ"

Понастоящем обаче бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на «Газпром» доставчици. Това е записано в позиция на Асоциацията, адресирана до премиера и публикувана на сайта на организацията.

След спирането на доставките на природен газ за България от страна на Руската федерация бяха осигурени алтернативни доставки. Значителна част от тях са благодарение на танкери с втечнен природен газ, напомнят работодателите.

Правителството обяви, че «Булгаргаз» ЕАД е закупил два танкера, които са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 г. От правителството беше дадена и информация, че се търси дългосрочно решение за гарантиране на доставките, се посочва още в позицията на АОБР.