Нов кабинет до юли

Ако до 10 дни Кирил Петков не подаде оставка, ще има вот на недоверие

Нов кабинет до юли

Според политолози е възможно правителство, съставено с третия мандат

От ИТН готови да правят кабинет

Ще падне ли правителството, кога ще стане това и какво ще се случи след като си отиде четворната коалиция. Това бяха най-обсъжданите теми в парламента в последния работен ден от седмицата.

Според депутати от опозицията до 10 дни кабинетът на Кирил Петков ще се е сбогувал с властта.

Мнението на политолози, които “Труд” попита, възможно ли е да мине ремонт на кабинета с нови министри, бе категорично, че няма с чии гласове това да стане факт.

Коментарът на експертите бе, че ако до десетина дни Петков не подаде оставка, ще се наложи да бъде поискан вот на недоверие на правителството. Прогнозата е, че най-късно до края на юни политическата рулетка за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС ще се завърти.

Според политолози вариантите са два — да се състави нов кабинет, но с последния, трети мандат или президентът за четвърти път да назначи служебно правителство и да има предсрочни избори в края на септември или началото на октомври.

При завъртането на рулетката очакванията са “Продължаваме промяната”, която първа ще получи мандат; да не успее да състави правителство. Второто раздаване ще е за ГЕРБ, които най-вероятно веднага ще върнат мандата.

Президентът решава при кого да отиде третият и последен мандат.

В парламента коментират, че Румен Радев едва ли ще го даде на БСП заради влошените отношения с партията, която издигна кандидатурата му за първи мандат преди 6 г.

Няма да отиде и при ДПС заради критиките на движението към Радев.

Според кулоарни слухове вече имало договорка третият мандат да отиде при ИТН. От партията на Слави Трифонов вече обявиха, че няма да го откажат и че ще се опитат да съставят правителство.

“Избори не са нужни, напротив избори са опасни в този момент. Ще се опитаме да съставим правителство, ако мандатът стигне до нас”.

Това заяви зам.-председателят на ИТН Ива Митева, ден след като лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението и разваля коалицията.

“Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме да съставим правителство и да търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, мислим за трета опция”, категорична бе Митева.

Според конституционалисти, ако се стигне до съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото НС това ще случи преди лятната ваканция на депутатите, която започва от 1 август.

“Труд” попита парламентарните партии започнали ли са разговори за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС. От ГЕРБ и ДПС казаха, че никой не е разговарял с тях. Обясниха и че сглобяването на такъв тип правителство е сложна работа.

От ПП няма да подкрепят кабинет, излъчен с мандата на друга политическа сила.

БСП обясниха, че това все още не е в дневния им ред, но подчертаха че не искат нови избори.

Депутати от опозицията предупредиха, че срещу ново правителство, което не е на “Продължаваме промяната” вече има спуснати опорки в медиите на Иво Прокопиев.

Бивш посланик предупреди в социалните мрежи, че София няма да приеме подобен кабинет.

Труд