19FortyFive: Загадката на самолетоносача «Адмирал Кузнецов» хвърли Запад в тупик

Руският самолетоносач «Адмирал Кузнецов» има една любопитна техническа характеристика, която се превърна в мистерия за Запада. Тази информация сподели бившият американски военен Харисън Кас.

19FortyFive: Загадката на самолетоносача «Адмирал Кузнецов» хвърли Запад в тупик

Самолетоносачът «Адмирал Кузнецов» е един от най-известните кораби на ВМС на Русия. Това е единственият самолетоносач в състава на руския флот и затова западните медии доста често пишат за кораба. Според Харисън Кас огромният руски самолетоносач стана широко известен с гъстия си черен дим, излизащ от комините му. С тази негова особеност, която озадачи Запада, е свързана загадка. Това съобщава изданието 19FortyFive.

„Руският „Адмирал Кузнецов“ работи с лепкаво, подобно на катран вещество, наречено мазут“, пише експерт от американското издание.

Харисън Кас отбелязва, че мазутът е стандартното гориво за военни и търговски кораби през 70-те години. Това е тежко гориво, което е високо енергийно ефективно в сравнение с по-леките дестилати. Въпреки това мазутът има много недостатъци и затова повечето нови кораби са построени с ядрени или газови турбинни задвижващи системи.

Изгарянето на мазута е труден процес. Горивото трябва да бъде предварително загрято и компресирано с помощта на сложна система от котли и тръби. Следователно, естествено, когато използвате мазут, изправните котли и тръби са абсолютно необходими. Въпреки това, по време на строителството на «Адмирал Кузнецов» (пуснат през 1985 г.) са направени погрешни изчисления. В резултат на това от тръбите на кораба периодично излиза характерен черен дим.

Защо Русия построи самолетоносач с мазут през 80-те години на миналия век, когато вече са налични ядрени и газови турбини, остава загадка, пише изданието.

Американски анализатор констатира, че решението да се оборудва «Адмирал Кузнецов» с двигателна установка, задвижвана с мазут, си остава загадка.

Факт е, че през годините на строителството на кораба САЩ и Съветският съюз вече използваха ядрени технологии с всички сили, но беше направено изключение за огромния самолетоносен крайцер.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3