Уникално съоръжение: В Благовещенск откриха първия автомобилен мост между Русия и Китай (и видео)

В Благовещенск отвориха товарния трафик по първия автомобилен мост между Русия и Китай

Товарният трафик беше открит по международния автомобилен мост през река Амур, който свързва Благовещенск с град Хейхе в Китай, предаде кореспондентът на РИА Новости.

Уникално съоръжение: В Благовещенск откриха първия автомобилен мост между Русия и Китай (и видео)

Церемонията се проведе с помощта на телемост от студии в Москва, Владивосток, Пекин, обекти в Благовещенск и Хейхе.

В нея присъстваха дистанционно вицепремиерът и пълномощен представител на президента на Русия в Далечния изток Юрий Трутнев, заместник-премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ху Чунхуа, руският министър на транспорта Виталий Савелиев и министърът на развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков.

Хуа Чаншен, губернатор на провинция Хейлундзян, и Василий Орлов, губернатор на Амурска област, присъстваха на обектите на двата бряга.

„Поехали“, каза Хуа Чаншен на руски, давайки старт на движението.

„Това ще стане още една нишка, която свързва народите на Русия и Китай“, каза Трутнев.

Пълномощият представител припомни, че в изграждането на моста са участвали хиляди работници и специалисти както от руската, така и от китайската страна.

„Уникалността на този мост е, че проектът беше реализиран без бюджетни средства. Искам да благодаря на всички, които направиха този мост възможен“, каза Трутнев.

Савелиев отбеляза, че отварянето на моста ще увеличи обема на товарооборота до един милион тона товари годишно.

„Сигурен съм, че отварянето на моста ще намали разходите и сроковете за превоз на стоки във външната търговия“, каза още министърът.

Според Ху Чунхуа „отварянето на моста свидетелства за готовността и увереността за задълбочаване на комплекса за взаимодействие“.

«Китайската страна е готова да използва възможността да пусне прехода, предоставяйки по-добри логистични услуги. Заедно ще превърнем обекта в мост на приятелство и сътрудничество», каза вицепремиерът.

Първите камиони преминаха по моста над ГКПП Кани-Курган-Хейхе — осем руски камиона от автопарка на «Газпром Хелий Сервиз», задвижвани от екологично гориво — втечнен природен газ, заминаха за Китай.

От китайска страна влязоха и осем камиона. Те бяха натоварени с автомобилни гуми и компоненти за електрическо оборудване в Русия.

Това съобщи РИА Новости.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3