Министерство на Отбраната на Русия: ВСУ готви провокация в Одеса с цел да обвини Русия

Ръководителя на Междуведомствения координационен щаб на Руската Федерация за хуманитарна реакция — Началник на Националния център за управление на отбраната на Руската Федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Министерство на Отбраната на Русия: ВСУ готви провокация в Одеса с цел да обвини Русия

Междуведомствения координационен щаб на Русия по хуманитарно реагиране във взаимодействие
с упълномощени федерални изпълнителни органи  и правоохранителните органи продължават да фиксират фактите за престъпните действия на Киевския режим срещу мирното население на Украйна и народните републики на Донбас.
Достоверно е установено, че ръководството на Одеската военна администрация, съвместно със специалисти от 83-ти център за информационно-психологически операции на Въоръжените сили на Украйна, подготвя поредната цинична провокация с цел обвинение на руските въоръжени сили в нанасяне на удари по потенциално опасни обекти, в резултат на което могат да пострадат стотици мирни в Одеса.

За да се направи това, в гъсто населен район на града в близост до техническа служба на регионалната Бърза помощ където се намира гробището на жертвите на чума, подразделенията на въоръжените сили на Украйна планират да поставят комплекс за противовъздушна отбрана или негов макет.
В случай на удар на руските въздушно-космически сили по това съоръжение, украинската страна възнамерява да разпространява информация в медиите
за възникването в Одеса на биологична опасност, уж по вина на въоръжените сили на Руската Федерация.
Междуведомственият координационен щаб на Руската Федерация за хуманитарна реакция многократно предупреждава межд страна на украински националисти, които с пълната подкрепа на престъпните действия на Киевския режим от страна на страните от т. нар. цивилизован Запад вече придобиха масов характер.
Още веднъж от МО РФ подчертаха, че в хода на изпълнение на задачите на специалната военна операция руските въоръжени сили оказват на мирното население всестранна помощ и подкрепа, и се отнася изключително хуманно към гражданското население, и за разлика от украинските въоръжени формирования,
не нанасят удари по гражданска инфраструктура и потенциално опасни обекти, чието унищожаване могат да бъдат причинени щети на околната среда или да причини бедствие, причинено от човека, което представлява опасност за мирното население.
Освен това украинските въоръжени формирования продължават да използват образователни институции, културни центрове и други обекти на социалната инфраструктура за военни цели.


В Донецката народна република:
в Славянск, в сградите на станцията за млади техници и училище № 7 (ул. Енергетиков), бяха оборудвани огневи позиции и бяха разположени бойци от въоръжените формирования на Украйна, а на прилежащата територия бяха разположени бронирана техника и артилерия;
в Доброполие, в интерната (ул. Независимый), специално училище № 4 и лицей № 5 (ул. Первомайская), общообразователно училище № 7 (ул. Саратовская), части на въоръжените сили на Украйна и националист. разположени са формирования, оборудвани са огневи позиции и складове за боеприпаси;
в село Клебан-Бик в близост до водната станция
и на територията на средното училище
(Св. Школная) бяха оборудвани крепости от украински националисти, бяха поставени тежки оръжия и MLRS;
в Краматорск, в помещенията на мебелната фабрика, е разположен щабът на частите на въоръжените сили на Украйна, а в прилежащата територия са оборудвани огневи позиции и е разположена артилерия.
В същото време украинските националисти строго потискат всички опити на местните жители да се евакуират от тези селищата в безопасни зони. Бойците, умишлено провокирайки ответен огън, обстрелват позициите на руските въоръжени сили и формирования на Донецката Народна Република от жилищни райони, за да ги държат отговорни за последиците от уж безразборни удари по „отработения сценарий“.
С такива действия, украинските власти отново
за пореден път демонстрират нечовешкото си отношение към съдбата на собствените си граждани и пълно незачитане на нормите на международното хуманитарно право. Престъпленията на киевския режим все още се игнорират от световната общност и международни организации.

Въпреки всички трудности, създадени от официален Киев, през изминалия ден без участието на украинските власти 21 632 души бяха евакуирани от опасните райони на Украйна и републиките Донбас на територията на Руската Федерация, в включително 2 878 деца, а общо от началото на специалната военна операция — 1 772 921 души, от които 284 697 деца.
Държавната граница на Руската федерация е премината от 256 856 единици лични превозни средства, включително през изминалото денонощие — 4050.
Повече от 9,5 хиляди центрове за временно настаняване функционират редовно в съставните образувания на Руската Федерация. С пристигащите бежанци се извършва индивидуална работа и се оказва своевременно съдействие при решаване на различни наболели въпроси, свързани с по-нататъшно настаняване, съдействие
в заетост, осигуряване на деца с места в детски градини
и образователни институции, както и предоставяне на социални плащания и помощи.

 

 

 

 

През изминалото денонощие до „Горещата линия“ на Междуведомствения координационен щаб на Руската Федерация за хуманитарна реакция, до федералните органи на изпълнителната власт, съставните образувания на Руската Федерация и различни обществени организации са получили 47 жалби с молби за евакуация в Русия, на територията на Донецка и Луганска Народни Републики, както и в районите на Запорожка, Николаевска, Харковска и Херсонска области, контролирани от руските въоръжени сили. Общо базата данни съдържа 2 757 833 такива обръщения от 2 138 населени места в Украйна и територии на републиките на Донбас, контролирани от властите в Киев.
В шест пристанища (Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков,
Одеса и Южни) остават блокирани 70 чуждестранни кораба от 16 държави. Заплахата от обстрел и високата минна опасност, създадена от официалния Киев, не позволяват на корабите да излизат безпрепятствено в открито море.
В резултат на комплекса от предприети мерки опасността от мини е елиминирана от ВМС на Русия в акваторията на пристанище Мариупол планово беше организирано възстановяването на пристанищната инфраструктура.
Въоръжените сили на Руската Федерация създадоха необходимите условия за функционирането на два морски хуманитарни коридора, които са безопасни ленти за движение на кораби:

в Черно море (ежедневно от 08:00 до 19:00 часа (московско време) — за излизане от пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса
и Южна в югозападна посока от териториалното море на Украйна с дължина 139 мили и ширина 3 мили;
в Азовско море (24/7) – за излизане от пристанище Мариупол, дълго 115 мили и широко 2 мили
към Черно море.
Подробна информация за начина на работа
морски хуманитарни коридори на всеки 15 минути всеки ден
предава се чрез УКВ радио по 14 и 16 международни канала на английски и руски език.
Властите в Киев продължават да се укриват по всякакъв възможен начин от взаимодействие с представители на чужди държави и корабособственици при решаване на въпроса за осигуряване на безопасен изход на блокирани плавателни съдове към зоната за събиране.
В същото време опасността за корабоплаването остава.
и поврежденията на пристанищната инфраструктура от дрейф на дерайлирани от котва украински мини по крайбрежието на черноморските държави.

Руската Федерация предприема пълен комплекс от мерки за осигуряване на безопасността на гражданското корабоплаване във водите на Черно и Азовско море.
Отряди за разминиране на въоръжените сили на Руската Федерация и Министерството на извънредните ситуации на Русия изпълняват задачи по разчистване на територията на Донецката и Луганската Народни Републики от експлозиви.
Общо проверени: 2 966,42 ха (в т.ч. 24,63 ха на ден);
35 сгради (от които 13 социално значими обекти); един мост
и 9,64 км пътища. Открити и неутрализирани са 17 543 взривни предмета, включително 553 на ден.Федералните изпълнителни органи съвместно със субектите на Руската Федерация, различни обществени организации и патриотични движения, натрупването на хуманитарна помощ продължава.
пунктовете за събиране са приготвени над 32 000 тона стоки от първа необходимост, жизненоважни лекарства и хранителни пакети, включително бебешка храна.

 

Започвайки 2 март 2022 г. от Руската Федерация в Украйна вече са доставени 28 961,7 тона стоки от първа необходимост, храни, лекарства и медицински препарати и изделия с медицинско назначение, проведени са
1142 хуманитарни акции, включително четири през последните 24 часа в Донецката Народна Република, Запорожска и Харковска области, по време на които са прехвърлени 448 тона хуманитарна помощ на мирното население. На 10 юни 2022 г. се провеждат пет хуманитарни акциив Донецката Народна Република, Харковскаи Херсонска област, по време на които 361 тона стоки от първа необходимост и храна ще бъдат предоставени на мирното население.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм