Le Monde: Украинската криза внася все по-голям разкол в ЕС

Европейските страни все повече се разминават относно регулирането на украинския конфликт, посочва Le Monde. Ако балтийските страни, заедно с Полша и Великобритания, искат да продължат военните действия до пълното поражение на Русия, то западноевропейските държави настояват за завършване на военната операция чрез преговори между двете страни, преди ситуацията да стане още по-рискова. Това разминаване във възгледите пречи на ЕС да действа и го прави почти безпомощен, отбелязва вестникът.

Le Monde: Украинската криза внася все по-голям разкол в ЕС

Въпросът за целите на съюзниците на Киев във военната операция в Украйна вече предизвика напрежение със САЩ, а в момента разделя Европа наполовина, пише Le Monde.

Това разделение се засили след неотдавнашната забележка на Еманюел Макрон «да не се унижава Русия».

От една страна, балтийските държави, Полша, както и Обединеното кралство са за продължаване на военните действия с перспективата — макар и далечна — за поражението на Русия. От друга страна, по-умерените Франция, Германия и Италия се стремят да помогнат на Украйна и едновременно с това да преговарят за прекратяване на огъня с Москва, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3