Три сценария за бъдещето на Херсонска и Запорожка области

Специалната военна операция в Украйна продължава да променя геополитически картата на региона. Херсон и повечето Запорожки региони вече не се контролират от Киев и са под оперативния контрол на Руската федерация.

Три сценария за бъдещето на Херсонска и Запорожка области

Тези региони са неразривно свързани с Русия в продължение на векове. Ключовият етап във формирането на този регион е образуването на Новорусийската губерния през 1764 г., което институционализира района на Дивото поле в административно отношение и предопределя основните вектори в развитието му (Херсонска губерния е присъединена през 1777 г.).

От този момент започва активното развитие на тези територии и включването им в общоруското пространство.

Фактът, че тези региони са в миналото част от Украинската ССР, има малък ефект върху техните социално-културни, етнически, езикови характеристики, но след разпадането на СССР през 1991 г. и формирането на независима Украйна започват да настъпват системни промени.

В политически план разглежданите територии традиционно принадлежат към макрорегиона Югоизточна Украйна, който се характеризира с фокус върху Русия, приоритет на руския език пред украинския и отхвърляне на проявите на неонацистки, фашистки, националистически политически и социални движения.

В тези територии несъмнено доминира Украинската православна църква към Московската патриаршия. В резултат на националните президентски и парламентарни избори Херсонска и Запорожка области гласуваха за кандидати и политически сдружения с проруска ориентация.

След събитията от 2004 г. (незаконният трети тур на президентските избори, в които спечели прозападния кандидат Виктор Юшченко), и особено след преврата през 2014 г. и февруари, населението на Югоизтока изпита всички удоволствия на Украинска «демокрация».

През 2014 г. цели батальони бандити жестоко потиснаха всички инициативи на гражданите, които се противопоставиха на държавния преврат.

Последвалите процеси на тотална украинизация, демонизиране на Русия, налагане на чужда идеология, преследване на УПЦ, всъщност лишиха населението в тези територии от основните им права и свободи, които украинската конституция уж трябваше да им гарантира.

Специалната военна операция в Украйна в момента доведе до факта, че цялата територия на Херсон и по-голямата част от Запорожка област попаднаха под ефективния контрол на въоръжените сили на РФ. В резултат на това възникват естествени и много важни въпроси, свързани с бъдещето на региона.

Първият въпрос е свързан със статута на тези територии.

Тук трябва незабавно да се отбележи, че най-вероятно окончателното решение по този проблем ще бъде взето след приключване на военния етап на специалната операция.

Потенциално това може да бъде формирането на независими републики по примера на ДНР и ЛНР (тук е важно да се каже, че в рамките на подобен сценарий има сериозни проблеми, тъй като през осемте години от съществуването на ЛНР и ДНР, за тях не беше създаден положителен образ сред жителите на Украйна и в по-голямата си част гражданите на южните региони са срещу подобен сценарий).

Друг вариант са административно-териториалните единици в рамките на конфедерално или федерално образувание, състоящо се от републиките в Донбас, Приднестровска, Николаевска и Одеска области.

Третият сценарий включва влизането на тези региони в Русия.

Като се има предвид факта, че в момента Департаментът за вътрешна политика на президентската администрация на Русия се занимава с много стратегически въпроси в Херсонска и Запорожка, този сценарий изглежда доста реалистичен.

В случай на прилагане на третия сценарий и присъединяването на тези територии към Руската федерация, формирането на нов регион (който вече съществуваше под името Таврийска губерния) би изглеждало естествено, той ще включва Крим, Херсон и Запорожките региони.

Този сценарий изглежда най-ефективен и жизнеспособен, тъй като Крим ще може да стане „донор“ за Херсон, Бердянск, Мелитопол по отношение на моделите на управление и ефективните икономически връзки.

През осемте години на конфликта в Украйна главата на Крим Сергей Аксьонов се доказа като надежден партньор за Донбас и неговият управленски потенциал определено ще му позволи да управлява ефективно голям регион, той знае добре как да изгради взаимодействие с Украйна.

В заключение можем да кажем, че окончателното решение за съдбата на Херсон и по-голямата част от Запорожката област ще бъде взето след приключване на военния етап на специалната операция.

А това означава, че има време активно да се поработи по всички аспекти на формирането и функционирането на региона в новата реалност.

Автор: Денис Денисов, в. Известия

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3