Протест срещу Байдън на срещата на върха на Америка (и видео)

Протестиращи се опитаха да прекъснат речта на президента на САЩ Байдън на срещата на върха на Америка

Протест срещу Байдън на срещата на върха на Америка (и видео)

Протестиращи се опитаха да прекъснат речта на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на Америка в Лос Анджелис, според журналистическия пул на Белия дом.

В пряката транслация на събитието се вижда, че веднага след началото на речта на американския лидер от залата започват да се чуват викове. Той спира и се усмихва, но после продължава да говори.

По-късно преспулът заяви, че двама души са се опитали да прекъснат Байдън чрез високо изразено мнение, което, обаче, не се е чуло.

«Байдън беше почти веднага прекъснат от двама души от публиката. Пулът не можа да разбере какво говорят протестиращите», се казва в съобщението.

На кадрите, публикувани в социалните мрежи, се вижда, че извеждат жена от залата, тя е сложила ръце на устата си и изразява мнението си на висок глас, докато президентът на САЩ поздравява колегите си, събрали се на събитието от сцената.

Друг инцидент стана на улицата. Както се вижда на кадрите, публикувани в социалните мрежи, жена с мегафон се приближава до един от преминаващите кортежи.

Полицията и тайните служби я задържат, събаряйки я грубо на земята. Бруталността на американските служби срещу правото на свободно изразяване буквално поразява. 

В същото време един от служителите на реда изпуска случайно служебното си оръжие, което бива вдигнато от негови колеги.

Срещата на върха, която започна в понеделник, събра представители на страните от Северна, Централна и Южна Америка, както и от Карибския басейн. Освен традиционната среща на лидерите, Лос Анджелис ще бъде домакин на форуми на представители на гражданското общество, младежи и ръководители на компании, представени в региона.

Редица латиноамерикански лидери отказаха да участват в събитието, включително мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Американската администрация НЕ покани на срещата Куба, Никарагуа и Венецуела.

Това съобщи РИА Новости.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3