Bloomberg: «Сериозен провал» на САЩ и съюзниците им по отношение на Русия

Bloomberg: Отказът на някои страни да критикуват Русия е провалът на Съединените щати и техните съюзници

Bloomberg: "Сериозен провал" на САЩ и съюзниците им по отношение на Русия

Отказът на редица страни по света да критикуват действията на Русия в Украйна е резултат от «провала» и «сериозната грешка» на САЩ и техните съюзници, се казва в  редакционна статия на Bloomberg.

Както припомнят авторите на материала, редица държави в Африка, Латинска Америка и Азия отказаха да разкритикуват руската спецоперация в Украйна, което според тях е „сериозна грешка“ на Запада.

„Обезкуражаващата търпимост“ на Глобалния Юг към действията на Русия е „провал на САЩ и техните приятели“, който трябва да бъде „поправен“, твърдят авторите.

По време на гласуването в Общото събрание на ООН за руската специална операция 35 държави се въздържаха от нейното „осъждане“, включително Китай, Индия, Южна Африка и редица други, се припомня в статията.

Според журналистите комбинацията от руските оръжейни доставки, китайските инвестиции и „пренебрежението от страна на САЩ“ са убедили много страни, че съюзът с Америка е „безперспективен“.

В същото време изглежда, че това се е превърнало в световна тенденция, пишат авторите.

Така провеждащата се Среща на върха на Северна и Южна Америка доведе до ново напрежение: лидерите на региона се съпротивляват на „желанието на Съединените щати да поканят държави по свое усмотрение“.

А през май срещата на върха САЩ-АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия) във Вашингтон претърпя „оглушително фиаско“.

«Пекин достави ваксини срещу коронавируса на много бедстващи страни. Русия беше и остава ключов доставчик на оръжия, както и на зърнени храни и торове за Индия и голяма част от Африка. В същото време нито Москва, нито Пекин задават въпроси за свободата на изборите и правата на човека”, се казва в статията.

Западните страни наложиха нови санкции срещу Москва след началото на специалната операция на руската армия за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Президентът Владимир Путин заяви, че политиката на сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия за Запада, а санкциите ще нанесат сериозен удар върху цялата световна икономика.

Държавният глава на Русия подчерта, че настоящите събития поставят черта под глобалното господство на Запада както в политиката, така и в икономиката.

Според Путин Русия няма да се самоизолира и не може да бъде изолирана в съвременния свят.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3