Антонов: решенията на Арктическия съвет без Русия са нелегитимни

Посланикът на Русия в САЩ Антонов: решенията на Арктическия съвет, взети без участието на Русия, са нелегитимни

Антонов: решенията на Арктическия съвет без Русия са нелегитимни

Русия е обезпокоена от плановете за възобновяване работата на Арктическия съвет без нейно участие и предупреждава, че решенията, взети в този формат, ще бъдат лишени от легитимност, заяви посланикът в САЩ Анатолий Антонов.

Работата на съвета беше спряна на 3 март на фона на събитията в Украйна. Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и САЩ по-рано обявиха намерението си да възобновят работата на съвета на ограничен формат — в рамките на проекти, които не включват участието на Русия.

„Подобна стъпка не може да не предизвика безпокойство не само за Русия като настоящ председател на съвета, но и за цялата международна общност, заинтересована от по-нататъшното устойчиво развитие на този регион. Заявяваме, че този уникален формат на междудържавно взаимодействие продължава да се политизира“, каза Антонов.

Дипломатът подчерта, че решенията в рамките на Арктическия съвет без участието на Русия са нелегитимни и нарушават принципа на консенсус, предвиден в неговите ръководни документи.

Това съобщи РИА Новости.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3