Су-57 е водещ изтребител в света, вече се доказа

Су-57 има редица ключови предимства, неговият арсенал, съчетан с ненадмината му далечина на дейстиве, го прави водещ ударен изтребител в света в бъдеще, пише MWM. А това ще се отрази положително както на вътрешните, така и на експортните поръчки.

Превод от Military Watch Magazine, САЩ:

Су-57 е водещ изтребител в света, вече се доказа

Универсалността на Су-57 отчасти е наследство от съветската епоха: всички руски изтребители от края на 80-те години на миналия век имаха многофункционални възможности, включително оръжия «въздух-земя» извън пределите на видимостта. Разпадането на Съветския съюз обаче спира амбициозната програма, а икономическите сътресения я прекратяват.

Су-57 участва в бойни действия още преди да влезе на въоръжение именно заради способността си да нанася удари с крилати ракети с голям обсег, а прототипите му отидоха в Сирия през февруари 2018 г. в подкрепа на сирийското правителство в борбата срещу бунтовниците.

След няколко мисии от авиобаза Хмеймим в Западна Сирия, Су-57 бяха прехвърлени в Украйна през март 2022 г., където атакуваха правителствените сили.

Тъй като руските бойни самолети избягват по всякакъв възможен начин украинската противовъздушна отбрана, което ги лишава от възможността да хвърлят гравитационни бомби, наличието на крилати ракети — например същата Х-59MK2 — им дава гъвкавост. Ракетата, изпробвана за първи път в Сирия, е разработена като основно въоръжение «въздух-земя» за Су-57 и е оптимизирана да неутрализира малки защитени цели на  пределни далечини до 300 км.

Арсеналът на Су-57, съчетан с ненадмината му далечина на действие, го прави водещият ударен изтребител в света в бъдеще.

Това от своя страна ще увеличи производствения цикъл.

Това ще има положителен ефект върху вътрешните руски поръчки, но и ще засили експортния интерес.

И накрая, изтребителят ще се използва по-често за бойните мисии в Русия и в чужбина, тъй като въздушните удари все още се извършват много по-често от въздушни боеве.

Източник: https://militarywatchmagazine.com/article/russia-s-su-57-fighter-has-already-demonstrated-why-it-can-be-more-useful-than-an-f-22

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3