Нефтените и газови санкции никога няма да съкрушат Русия

Санкциите няма да съкрушат Русия, пише The Spectator. Колкото и забрани за внос на енергоносители да наложи Европа, няма да е възможно да се смаже руската икономика.

Превод от The Spectator, Великобритания:

Нефтените и газови санкции никога няма да съкрушат Русия

От началото на руската специална операция страните от ЕС са платили на Москва за газ и петрол над 40 милиарда паунда

Когато танковете на Путин навлязоха в Украйна на 24 февруари, се появи надменната фантазия, че това е първият конфликт, в който Западът може да спечели само със санкции.

Последните опити на ЕС да се откаже вноса на руски петрол показват що за лудост е било това.

Военните доставки за Украйна определено помагат за сдържането на руските сили, но какво да кажем за икономическите санкции?

Това е съвсем различна история.

Възможно е санкциите да са помогнали за намаляване на жизнения стандарт на руските граждани, но те не правят нищо, за да подкопаят източника на сила за руската икономика, който е износът на нефт и газ.

От февруари насам страните от ЕС са платили на Москва повече от £40 милиарда за тях.

Междувременно доставките на газ от Русия за Европа продължават и има малка надежда за спиране на тази търговия в близко бъдеще, въпреки че Германия бърза да строи терминали за внос на втечнен природен газ от Катар и другади места.

Но дори ЕС да се съгласи да спре вноса на петрол и газ от Русия, реалността напълно опровергава предположението, че Западът може самостоятелно да води санкционна война срещу Москва.

Факт е, че има и други сериозни купувачи, които са готови да получат руски нефт и газ, които Западът отказва.

През април китайският внос от Русия се е увеличил с 56 процента, тъй като петролът и газът, които преди са отивали за Европа, сега отиват за Китай.

Индия също показва слабо желание да наложи санкции срещу Русия. Страната купува руски енергийни ресурси на намалени цени.

Източник: https://www.spectator.co.uk/article/oil-and-gas-sanctions-will-never-cripple-russia

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3