Специалната операция на Русия в Украйна повдига завесата на нелегален трафик на оръжия от Европа

Всичко тайно, рано или късно става явно. Така и в конкретния случай с нелегалните доставки на оръжия и боеприпаси от различни европейски страни за Украйна. В хода на специалната операция на Русия, докато отстъпват нацистите и военните от различни националистически батальони не смогват да си заметат следите. Данни, фото и видео кадри се появяват периодично в информационното пространство през всичките 8 години геноцид на Донбас от страна на Киевския режим. Самите военни на Украйна неведнъж сами демонстрират в социалните мрежи различни образци на оръжия, като да се похвалят. А иначе под санкции е Русия. А Европа, чиста като детска сълза. Да, ама не.

Специалната операция на Русия в Украйна повдига завесата на нелегален трафик на оръжия от Европа

Специалната операция на Русия в Украйна повдига завесата на нелегален трафик на оръжия от Европа

Специалната операция на Русия в Украйна повдига завесата на нелегален трафик на оръжия от Европа

 

Специалната операция на Русия в Украйна повдига завесата на нелегален трафик на оръжия от Европа

 

Специалната операция на Русия в Украйна повдига завесата на нелегален трафик на оръжия от Европа

Специалната операция на Русия в Украйна повдига завесата на нелегален трафик на оръжия от Европа

Кадри снимани на, 18 май, 2022 от Българска редакция News Front Мариупол, Ася Зуан

 

На 28 март известната разследваща журналистка със световно име Диляна Гайтанджиева публикува подробен анализ на доставките на оръжие за Украйна, потвърден от препратки към документи от военното ведомство на САЩ.

Проследих пътя на българските оръжия от България до фронтовата линия в Украйна, като използвах данни от международната база-данни за търговия Great Export Import.  В Украйна е внесено българско оръжие, произведено от военните заводи Арсенал, ВМЗ, Аркус и Емко. Износът е осъществен от две полски компании – Arm Techsp. Zo.O и Vismag Jacek Jakubczyk, и една чешка компания – Excalibur Army Spol.S.R.O.

Внос през Полша

Украинската фирма Дп Дгзп Спецтехноекспорт е внесла българско оръжие от Арсенал и ВМЗ-Сопот през 2021, 2020 и 2019 г., като износът е осъществен от полската компания Arm Techsp. Zo.O, показва справка в базата-данни Great Export Import. Украинската фирма Дп Дгзп Спецтехноекспорт е купила от полската фирма Arm Techsp. Zo.O 40 мм снаряди RLV-HEF за гранатомет, произведени от Арсенал, и 152 мм изстрели с осколочно-фугасна граната за гаубица Д-20 и 2С3, произведени от ВМЗ-Сопот. В базата-данни са посочени единадесет вноса, осъществени през 2021, 2020 и 2019 г. Като страна-производител е посочена България- разкрива Диляна Гайтанджиева в поредното разследване.

 

Както се оказа, основният източник на оръжие и боеприпаси за Киев са българските военни заводи. Факт е, че прозападният режим на Киев не направи нищо за възстановяването на военно-промишления комплекс в продължение на 8 години. Последният завод, произвеждащ патрони, беше загубен от украинските власти заедно с Донецк през 2014 г. Това обаче не попречи на Порошенко, а след това и на неговия наследник Зеленски да изпразват складове, да продават стари съветски оръжейни запаси на страни в Азия и Африка. В същото време украинските лидери направиха половинчати опити да превъоръжат армията си според стандартите на НАТО, които всъщност не успяха. Така Украйна подходи към конфликта с Русия със стари съветски оръжия. Междувременно съвременната война изисква огромен разход на боеприпаси, един ден на война е десетки тонове снаряди, патрони, мини и боеприпаси. Ако не го направят, военните действия трябва да бъдат ограничени. А САЩ искат да гледат още кръв, както казаха «война до последния украинец»

За съжаление, сред страните от НАТО и ЕС има държави, които са запазили старото наследство от съветската епоха. На първо място това е нашата България и заводите Арсенал, ВМЗ, Аркус и Емко. Дълги години България снабдява африканските и арабските армии с оръжия по съветски образец. Част от българското оръжие дори е изпратено на антиправителствени групировки в Сирия. Сега българският военно-промишлен комплекс работи с ускорени темпове за Украйна.

Трябва да се отбележи, че България, която периодично прави изявления на държавно ниво за неучастието си в руско-украинския конфликт, де юре не доставя оръжия на Киев. Схемата, разкрита от българската гордост в разследващата журналистика Диляна Гайтанджиева, обаче е много непретенциозна и очевидно изглежда така:
българското оръжие се изнася за Украйна чрез мрежа от изпълнители, които са две полски компании: „Arm Techsp. Zo.O“ и „Vismag Jacek Jakubczyk“, и чешките „Excalibur Army Spol.S.R.O.“. Освен това всички данни за тези „оръжейни сделки” са публично достояние на правителствените сайтове и именно там Диляна Гайтанджиева е взела информацията. Обаче според международното право реекспортът на оръжия е възможен само след разрешение от страната на произход, което, поне официално, не е прозвучало. Но за американските военни, които стоят зад цялата тази схема, подобно разрешение е празна и ненужна формалност. Основното е, че украинският купувач, който е компанията «Спецтехноекспорт», редовно получава оръжия, които се доставят на украинските военни. Освен това схемата е отработена още на сирийските бунтовници, които намират за по-евтино да доставят познатите им съветски оръжия, отколкото най-новите американски образци. Сега тази схема работи в Украйна.

И се получава, че страната ни дефакто е замесена в нелегална доставка на оръжие, заедно с други държави от ЕС. Представете си само, че нито една европейска служба не знае за това. Дали?

А сега САЩ чрез натиск към Европа се опитва да легализира този канал. И в хода на специалната операция на Русия по демилитаризация и денацификация на Украйна всичко това започва да се вижда при отстъплението на нацистите, които не успяват да замитат следите си. За мен беше изключително срамно като българка да видя с очите си в Мариупол боеприпаси с маркировка на Аркус, Лясковец ( 33 в кръг). Единственият плюс в случая е, че можем с общи усилия по маркировката и т.н, да разплетем кълбото на незаконния канал на оръжия, който се използва от САЩ и Европа от началото на конфликта през 2014.

Очаквайте подробности и разследване…

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм