Екс-полицаят, спретнал митинги по поръчка на ВВС в Херсон, се разкая

Бившият полицай Валентин Гладкий, който организира митинги по поръчка на Би Би Си в Херсон, се разкая

Екс-полицаят, спретнал митинги по поръчка на ВВС в Херсон, се разкая

В Херсонска област 80 процента от жителите планират да използват опростената процедура за получаване на руско гражданство. Такива данни бяха изнесени днес от местната администрация.

Те явно са били в разрез със съществуващото настроение в момента, когато градът е преминавал под контрола на руските военни. По това време в западната преса се появи много информация за протести, които се провеждали в града.

Един от организиращите сподели на кореспондента на «Известия» Леонид Китрари как са били организирани тези протести и колко е спечелил от това.

На видеото виждате Валентин Гладкий. Бивш началник на полицията на Херсон. Той твърди, че бил много изненадан, когато няколко часа след записа на видеото е бил открит в социалните мрежи и са му предложили сътрудничество.

«Тъй като съм служител по сигурността, разбирам, че журналистите не могат да ме намерят толкова бързо. Вероятно тук са замесени някои специални служби. ВВС е английска компания», каза Валентин.

Той се изплаши да покаже лицето си и помоли свой приятел да говори пред камерата. Затова човекът в кадъра е ретуширан.

Но искал да направи запис в звездния си час за британския канал.

Още повече, че сътрудничеството се оказало доста изгодно.

«След излизане на репортажа ми предложиха да запазя активността си на протестиращ.

Ходих по митинги, заснемах видео, провокирах нашите граждани към действия, насочени срещу руските военни.

За това получих възнаграждение», сподели екс-полицаят.

Общо Валентин Гладкий получил два трансфера от по пет хиляди долара всеки.

Украинските медии продължиха да твърдят, че няма организатори на протеста. Но всеки път все по-малко хора излизали на подобни шествия.

След шествието на «Безсмъртния полк» в Херсон, на което присъствали стотици хора със забранените в Украйна портрети на техните предци и съветски символи, всяка протестна дейност в града спряла.

Явно дори организаторите на митингите, работещи за пари, разбрали, че са в абсолютно малцинство.

В един момент Валентин осъзнал, че в крайна сметка провокациите само вредят на родния му град. Освен това в Херсон всеки жител знае отлично, че руските системи за противовъздушна отбрана ежедневно отблъскват ракетните атаки на украинската армия.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3