Politico: Опитите на САЩ да причинят крах на Русия са обречени на провал

Опитите на САЩ да сведат Русия до нивото на пропаднала държава са обречени на провал. Това заключение прави американското издание Politico.

Politico: Опитите на САЩ да причинят крах на Русия са обречени на провал

Факт е, пише изданието, че за останалия свят, с изключение на САЩ и Европа, руската специална операция в Украйна не е нищо повече от регионален конфликт.

Страни като Индия, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Турция и Индонезия предпочитат да защитават собствените си икономически и стратегически интереси.

Южна Африка от своя страна счита, че Вашингтон с натрапчивото си желание да разшири НАТО сам е изострил кризата, което впоследствие е довело до възникналата конфронтация.

Много държави поставиха националните си интереси над призивите на САЩ за изолиране на Русия — и не наложиха никакви санкции, посочва авторът на статията.

Тези държави, в частност Турция и Израел, считат, че международните усилия трябва да се съсредоточат върху преговорите за Украйна, а специалната операция не е причина за изолирането на Русия, още по-малко за нейното отслабване.

Те са убедени, че публичното осъждане на действията на официална Москва няма да сложи край на конфронтацията, се казва в материала.

По-рано китайското издание на Global Times припомни, че много страни в Азия, Южна Америка и Африка, които традиционно се придържат към извънблоковия подход във външната политика, решително са отказали да подкрепят антируските санкции.

Повечето държави от Близкия изток също заемат сдържана позиция по отношение на ситуацията в Украйна.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3