Зеленски въвлича Полша във война с Русия

Станислав Стремидловски, полонист:

Зеленски въвлича Полша във война с Русия

Поляците не могат да се примирят с факта, че Русия успя, а Полша не. Концепцията за «тримата братя» — поляк, рус и чех — все още присъства в Полша. Въпреки че чехът вече не е същият, чехът отдавна е постелка за Германия. И Рус и Лях — те все още се състезават в украинското пространство.

Да поляците това е много важно. Неслучайно в полската преса започнаха да се появяват публикации за това, че Русия трябва да бъде разчленена.

Тази мечта остава в плановете на полския елит — те биха искали Русия да я няма. Русия се отнася по-лоялно към Полша – според нас Полша като държава трябва да присъства в Централна и Източна Европа. Това е разликата между някой, който може да си позволи великодушие, и някой, който не може.

Поляците имат популярно масово издание Onet.pl. Този интернет портал публикува аналитична статия, която заключава, че всички са загубитли в Украйна — но преди всичко е загубила Полша.

Това е плюнка в лицето на Варшава.

Украйна се превръща в тежест върху Полша, която я влачи под водата. И посещението на президента Дуда в Украйна показа това.

Работата не е в това, че Дуда говори в Радата. Преди Дуда, през април 2015 г., там говори предишният президент на Полша Бронислав Комаровски. Каза и много интересни неща. Но след речта му украинският парламент прие закон, прославящ … украинските националисти, УПА-ОУН (организацията е забранена в Руската федерация).

Две седмици по-късно Бронислав Комаровски в интервю за полския телевизионен канал TVN каза, че това е недопустимо, че подобни закони не могат да бъдат приемливи в Полша. Но украинците го направиха.

Украинците се опитват се да въвлекат Полша в Украйна по такъв начин, че за Полша това да се превърне в проблем на нейната национална визия, националния курс и националната сигурност.

За Русия Украйна е и вътрешнополитически проблем. А когато това се превърне във вътрешнополитически въпрос за Полша, не завиждам на поляците.

Те не могат да се справят с този проблем.

Комаровски, когато говори в Полша през 2015 г., си спомни за договора от Гадяч с хетман Иван Виховски. Тогава имаше шанс Полша да се обедини с украинските полковници. Но в крайна сметка нищо не се случи — поляците предадоха украинците. Виховски беше разстрелян, украинските православни свещеници не получиха място в полския сенат. И като цяло поляците се отнасяха към украинците утилитарно.

За поляците украинците са обект за експанзия, за хранителни доставки, но не и нещо, което ще помогне на Полша да стане велика.

При сегашните симпатии към украинците във Варшава виждат нещо друго. Поляците все повече се дразнят от факта, че на украинците се дават облаги, които те нямат. Тази пружина е компресирана, но скоро ще се отвори.

Полската армия няма реална възможност да нахлуе в Украйна.

Полската армия е доста безобидно военно обединение. За което операция като нахлуване в Украйна е твърде сложно нещо.

Не е изключено, ако това все пак се случи, украинците да стрелят в гърба на поляците.

Сега американската армия защитава Полша.

Какво има Варшава?

Всъщност нищо.

Има проекта «Три морета» – Варшава би искала да го превърне в геополитически.

Да създаде геополитически плацдарм в Централна и Източна Европа.

Скараната помежду си Европа е любимото американско забавление.

Сега разбиха Германия. Но като цяло Западна Европа е огромен потенциал, история, старата аристокрация, Ватикана.

Какво има Полша?

Тя е натегаш — по стандартите на Западна Европа. Тя бута с лакти, за да поеме каквото и да било лидерство.

Но дори през 18 век на Полша не й е било позволено да направи това. Тогава дори френските просветители искрено одобряват разделението на Полша между Руската, Пруската и Австрийската империи.

Виждам, че Зеленски иска да въвлече Варшава в пряка война с Москва.

Едва ли ще се случи — поляците са внимателни и страхливи в последно време.

Тук мирише на британска следа.

Британците през 1939 г. използват Полша за разпалване на война в Европа.

Германия да погълне първо Полша, а след това Франция. А след това британците успяха да получат това, което искаха — коалиция на САЩ, Великобритания и СССР срещу германците.

Може би сега британците правят същото.

Ще пожертват поляците, само за да направят такава бъркотия в Стария свят, от която цяла Европа няма да може да се измъкне минимум половин век.

Петя Паликрушева за News Front