Европа дава «заден»: Главата на ЕК се противопостави на незабавното ембарго върху руските суровини

В интервю за MSNBC главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви срещу незабавното ембарго върху руските енергийни ресурси.

Европа дава "заден": Главата на ЕК се противопостави на незабавното ембарго върху руските суровини

„Винаги трябва да намираме баланс, за да не навредим на нашата икономика, защото това е най-силният ни лост срещу агресията на Путин“, обясни председателят на ЕК.

Превод от MSNBC, САЩ: 

„Ще ви дам пример с нефта. Трябва да бъдем внимателни. Ако напълно и незабавно спрем доставките на петрол, Путин ще може да прехвърли петрола, който няма да продава на ЕС, на световния пазар, тогава цените ще се повишат и така ще му помогнем да продаде повече. Това ще напълни военната му хазна», каза фон дер Лайен.

Главата на Европейската комисия отбеляза, че е необходимо „да се подходи много стратегически към тази тема“. Според нея настоящата ситуация подтиква Европа да търси възобновяеми енергийни източници.

„В крайна сметка ние преодоляваме зависимостта си от руските изкопаеми горива и никога няма да се върнем към тях“, добави тя.

(последното изявление напълно противоречи на уклончивата и по същество позиция «заден» на главата на ЕК по отношение на руските горива, бел. ред.).

Източник: https://www.msnbc.com/morning-joe/watch/putin-pushing-europe-in-direction-of-renewable-clean-energy-says-european-commission-president-140631109686

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3