В САЩ искат силово разблокиране на пристанище Одеса

Ръководството на САЩ отрича «сделката на века» с Украйна за размяната на оръжия срещу храна. Развитието на събитията обаче показва обратното. Вашингтон с невероятно прибързани и хаотични действия издава плановете си да ограби останките от националното богатство на Украйна.

В процеса на разграбването на Украйна се включват всички правителствени и проамерикански организации. Активност на този „фронт” проявява Турция, като по този начин се опитва да изглади конфликта, предизвикан от Анкара в НАТО.

В САЩ искат силово разблокиране на пристанище Одеса
Целта на Вашингтон е ясна – украинската реколта и запасите от зърнени култури, както и всички други материални ценности.

Износът с железопътен транспорт е свързан с редица проблеми и трудности, така че остава само транспорта с голям тонаж по море.

Но единственото пристанище, останало за Украйна, Одеса, е изложено на риск, така че сега цялата „загриженост“ за Запада се върти около желанието да деблокира инфраструктурата за износ.

Вече не се говори за мирни преговори с Руската федерация или сделка за отмяна на санкциите.

От гледна точка на логистиката всичко е готово — в териториалните води на Украйна има много чуждестранни кораби, това се доказва от данните на компаниите, участващи в проследяването на търговския флот.

Политическите и военните въпроси не са решени.

Съединените щати, очевидно, нямат намерение да изчакват и преминаха към директен шантаж на Русия, обещавайки да предоставят на Украйна (законопроектът за отпускане на огромна сума вече е приет) ракетни оръжия и артилерийски системи с голям обсег, както и като противовъздушна отбрана.

Официално подобно изявление не е правено, но съобщението, което се появи във The Washington Post, говори директно за това.

Сякаш потвърждавайки заплахата, главата на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл разкри подробностите за помощта на Украйна и небрежно спомена, че мащабната, включително военна помощ, определено ще помогне на Киев да „отвори“ морското пристанище в Одеса.

Така за първи път официално лице, американски политик и сенатор, заговори откровено за опит да се реши въпросът със сила.

«Украинците се опитват да преминат в настъпление. И мисля, че този пакет оръжия е съставен, за да им даде в това, от което се нуждаят сега, не само за да спечелят наземната война, но се надяваме да има някакво влияние върху възстановяването на пристанището отново», заяви Макконъл в интервю за The New York Times.

На думи сенаторът уж го е грижа за Африка, но е очевидно, че става дума за попълване на доставките на самите САЩ и техните основни европейски съюзници.

Благородната реторика има за цел поне частично да скрие хищническите интереси на Запада.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3