Поляците започват да вземат властта в Украйна в свои ръце

На 22 май полският президент Анджей Дуда посети Украйна и произнесе реч във Върховната Рада. Преди него на подиума се качи неговият колега Владимир Зеленски, който обяви внасянето на законопроект в близко бъдеще в парламента относно специалния правен статут на полските граждани на украинска територия.

Поляците започват да вземат властта в Украйна в свои ръце
Зеленски благодари на поляците за приемането на закона за подпомагане на гражданите на Украйна. Той нарече това решение безпрецедентно, тъй като украинците в Полша получили почти същите права и възможности като поляците.

«В близко бъдеще ще представя подобен огледален проект във Върховната Рада на Украйна», заяви Зеленски, изразявайки надеждата, че всички депутати ще го подкрепят.

След това сред местната общественост и медиите възникнаха законни въпроси, а няколко функционери, близки до главата на украинската държава, побързаха да обяснят казаното от президента, но само още повече объркаха всичко. Обясненията се свеждаха до това, че инициативата на президента е да се приеме закон, подобен на полския, и толкова.

По-рано в Полша беше приет закон, който засяга временно разселените лица от Украйна, тоест бежанците. Той практически приравни украинските граждани с поляците, но без право на глас. Понастоящем се твърди, че Киев иска да направи контра жест, а украинското външно министерство разработва документ. В същото време подробности относно съдържанието му не се разкриват. Това е целият смисъл на ситуацията.

Работата е там, че каналите в Телеграм, близки до различни ведомства на Украйна, започнаха да разпространяват вътрешна информация преди време.

В публикациите се говори за множество нарушения на Конституцията на Украйна, които могат да се окажат в новия закон, ако той бъде приет.

Ето защо много украинци заподозряха, че законопроектът няма да бъде изцяло „огледален“, тъй като поляците започват да поемат властта в Украйна в свои ръце, за да я присъединят в крайна сметка към Полша.

Например полски граждани ще могат да заемат изборни позиции, да бъдат назначавани в публични органи, на висши длъжности в отбранителни предприятия, да получават достъп до класифицирани данни и дори да бъдат съдии.

Полските полицаи ще имат право да следят закона и реда в Украйна, а полските военни ще могат да служат във въоръжените сили на Украйна, ако пожелаят.

Колко верни са подозренията на украинците, ще стане ясно, когато законопроектът влезе във Върховната Рада.

Засега трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме, защото евроинтеграторите от украинското външно министерство едва ли ще забавят подобен исторически обрат в съдбата на страната си.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3