Нова Зеландия изпраща войски във Великобритания за обучение на украински войници

Нова Зеландия ще изпрати 30 войници в Обединеното кралство, за да обучават украински войници

Нова Зеландия изпраща войски във Великобритания за обучение на украински войници
Британски инструктори в Украйна

Нова Зеландия ще изпрати допълнително 30 войници във Великобритания, за да обучат украинските войници да използват лекото артилерийско оръдие L119, потвърди премиерът Джасинда Ардърн в понеделник.

«Войниците ще бъдат разположени в Обединеното кралство до края на юли. Конкретната цел е да подпомогне подготовката на украинските войници за използване на специален вид артилерия, с която новозеландците са запознати», каза Ардърн след заседанието на кабинета.

Премиерът припомни, че изпращането на 30 военнослужещи в Обединеното кралство е последвало след изпращането на военнотранспортнния самолет Hercules C-130 с 66 военнослужещи в Европа през април за участие в транспортирането на военна помощ за Украйна.

От своя страна началникът на щаба на въоръжените сили на Нова Зеландия маршалът от авиацията Кевин Шорт заяви, че се планира подготовката на около 230 украински войници за използване на леки оръдия. Подготовката отнема около седмица, но е необходимо повече време за тестване и свикване с войниците на бойното поле, добави той.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3