Der Freitag: Европейското единство в икономическата война с Русия се разклати

От началото на действията на Русия в Украйна Европейският съюз, в частност неговите най-войнствени представители в лицето на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, искаха да използват всички средства, с които разполагат, за да помогнат на Киев и да отслабят Москва, пише Der Freitag.

Когато наказателните мерки удариха само Кремъл, това устройваше всички, но петролното ембарго засегна и интересите на европейските държави.

В резултат на това „единството на Европа в икономическата война с Русия се разклати“, посочва авторът на статията Ерик Бонс.

Der Freitag: Европейското единство в икономическата война с Русия се разклати

ЕС не е санкционирал никоя друга държава толкова строго. Но желаният ефект липсва. Руската икономика не се срина, рублата се възстанови.

Ето защо сега съюзът подготвя шестия пакет от санкционни мерки, който по-специално включва петролно ембарго.

Но Унгария, Словакия и някои други страни от ЕС удариха спирачки. Декларацията на Брюксел за независимост от руските суровини „бе удавена в яростни спорове за липсата на тръбопроводи, скъпия транспорт на вода и експлозивните цени на енергията“. Унгарският премиер Виктор Орбан дори заплаши да наложи вето на санкциите, отбелязва авторът.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3