«Украйна няма да се запази в настоящите си граници»

Постоянният представител на Крим към президента на Русия Мурадов: Украйна няма да се запази в настоящите си граници

"Украйна няма да се запази в настоящите си граници"

Украйна вече няма да остане в настоящите си граници, заяви за РИА Новости Георгий Мурадов, постоянен представител на Крим при президента на Русия, вицепремиер на правителството на Крим.

«Украйна във вида, в който беше, мисля, че вече няма да се запази. Това вече е бивша Украйна», каза Мурадов.

Според него Украйна във формата, в който беше преди, вероятно би могла да съществува като федерална държава с пълно зачитане на правата на националните общности, в частност езикови, културни, образователни и религиозни.

«Това се отнася особено за правата на държавнообразуващия руски народ, чиито езикови права са залегнали в член десети от украинската конституция. Тези принципи обаче бяха грубо нарушени и украинската държава стана нежизнеспособна», подчерта постоянният представител.

Според него нито една страна, която уважава себе си и народа си, не би толерирала грубо нарушаване на изконните права на своите сънародници в съседните държави.

„А още повече, ако тези опити довеждат до пълно унищожение на хора, както се случи през последните години по отношение на руснаците и рускоговорящите в Украйна, където те са живели от векове в родната си земя“, каза Мурадов.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3