The Hill: Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО ще дестабилизира Европа

Стремежът да се разширят на границите на НАТО и по този начин да се укрепи позицията на САЩ във военната сфера е недалновидно и опасно, тъй като може да доведе до по-нататъшна ескалация на напрежението като цяло и до удължаване на конфликта в Украйна в частност.

The Hill: Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО ще дестабилизира Европа

Това мнение изрази бившият съветник по външната политика в Конгреса Даяна Олбаум в статия за The Hill.

Според нея продължаващите опити на алианса да се „сгуши до прага на Русия“ се превръщат в провокация, която само ще повиши залозите в украинския конфликт.

Докато най-висш приоритет на Вашингтон трябва да бъде бързото прекратяване на огъня и разрешаването на ситуацията, администрацията на Джо Байдън, под натиска на Конгреса и видни експерти по външната политика, продължава по пътя на ескалацията, поставяюке все по-сериозни военни цели, пише авторът.

Що се отнася до Финландия и Швеция, членството им в НАТО може само да влоши ситуацията, подчертава експертът.

«Казвайки «да» на Финландия и Швеция, ще бъде много по-трудно да се каже «не» на Украйна. По-важното е, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО може да доведе до дестабилизиране на Европа, а не да помогне за нейната защита», пише Олбаум, добавяйки, че преди влошаването на ситуацията в Украйна нито една от тези страни не се е сблъсквала със заплахи от Русия, но военното струпване на алианса там може да накара Москва да отвърне на удара.

Днес Европа няма нужда да преначертава границите, установени по време на Студената война: вместо това тя трябва да създаде нова архитектура на сигурността и икономически институции, които да включват Русия, заключава Олбаум.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3