Лавров: «В Украйна процъфтява неонацизмът, тя е консуматив на Запада в битката срещу Русия»

Предлагаме на вашето внимание откъс от изказването и отговорите на въпросите на Министъра на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров по време на срещата с участниците на просветителския маратон „Нови хоризонти“ на 17 май т.г.:
Лавров: "В Украйна процъфтява неонацизмът, тя е консуматив на Запада в битката срещу Русия"
Въпрос: „Наскоро Посланикът на Украйна в Германия нарече германския канцлер „обиден вурст“, за което него даже не го са изгонили. Още повече, Германия продължава да оказва на Украйна всестранна подкрепа, като изпраща оръжия и предлага финансова помощ. В тази връзка имам такъв въпрос: нима на Киев всичко му се разминава? Ако да, защо?“
Сергей Лавров: „Да, всичко им се разминава. Вярно сте окачествили отношенията на Запада към клиентите си в Украйна. Украйна не е нужна никому.
Тя е „консуматив“ в хибридната тотална война на Запада срещу Руската Федерация. Това вече не предизвиква никакви съмнения.
Това беше обявено публично. Жозеп Борел, главният дипломат на Евросоюза, говори, че победата в тази война трябва да бъде постигната на бойното поле.
Англичани, американци, президенти, премиери, министри заявяват, че нямат право да позволяь на Русия да победи, Русия трябва да претърпи поражение. Войната е обявена от тях.
Тя не е между Украйна и Русия, а между Запада и Русия.
Вече има такъв израз, че
«Западът е готов да воюва до последния украинец», той е много верен.
Украйна е „консуматив“ за борбата срещу Русия, затова се използва.
Затова там процъфтява неонацизмът, и на това затварят очите западните куратори. Още повече, те съдействат за подготвяне на неонацистките подразделения и за това те да бъдат използвани за антируски действия.
Там вече забраниха руски език, започвайки от пети клас в училището, всички руски медии и даже украинските медии на руски език, които застъпват становища на опозиционната партия. Даже в обикновения живот руски език се забранява.
През всички тези дълги години, когато всичко това се случваше, НАТО, ЕС, САЩ, ОССЕ, Съветът на Европа не искаха да обърнат внимание на това, че тези неща нарушават всички конвенции, върху които се изграждат дейностите на международната общност в областта на защита на човешките права“.
Цялото изказване:
Посолство на Русия в България