Италия и Германия разрешиха купуването на руски газ в рубли

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, съобщава Ройтерс, цитирайки свои източници.

Италия и Германия разрешиха купуването на руски газ в рубли

Според два източника на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към «Газпромбанк», да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред Ройтерс висш правителствен източник. Това е станало преди италианската енергийна компания «Ени» (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълни източникът.

Ройтерс отбелязва, че Полша, България и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в «Газпромбанк» и доставките им са били спрени.

Доставките за Финландия спряха в събота, 21 май, съобщи финландската държавна енергийна компания Gasum, след като скандинавската страна отказа да плати на доставчика «Газпром» в рубли. Занапред природният газ ще се доставя от други източници през газопровода Balticconnector, който свързва Финландия с Естония.

Междувременно украинският държавен оператор за транзит на газ съобщи, че «Газпром» е резервирал транзитен капацитет от близо 47 милиона кубически метра газ за събота, 21 май, съобщи Ройтерс. Това е станало, след като по-рано през деня «Газпром» е бил резервирал по-голям капаците за утре от 66.54 милиона кубически метра природен газ, съобщи Труд.