US експерти: Никой не може да проследи къде потъват оръжията в Украйна, Киев и Пентагонът са световни лидери по корупция

Според професора от Американския университет Едуард Лозански, опитът на сенатор Пол да блокира пакета от помощ от 40 милиарда долара за Украйна „само ще забави прилагането му за известно време“.

US експерти: Никой не може да проследи къде потъват оръжията в Украйна, Киев и Пентагонът са световни лидери по корупция

Той обясни, че приемането му ще бъде улеснено както от подкрепата на двупартийната инициатива в Конгреса, така и от медийната кампания около помощта за Украйна. Очаква се Сенатът да приеме законопроекта още в сряда.

„Като се има предвид, че Украйна е една от най-корумпираните държави в света и, честно казано, Пентагонът също няма много добра репутация по този въпрос, шансовете оръжията да се окажат в погрешните ръце и да бъдат продадени на черния пазар са много големи“, каза експертът.

Освен това, според събеседника на агенцията, „това вече се случва, а освен това руснаците унищожават големи обеми оръжия“.

„Надзорният комитет може да повиши нивото (на контрол на корупцията), но с трилионите долари, които са изчезнали по време на войните в Афганистан, Ирак и Сирия, а според университета Браун тази цифра надхвърля 8 трилиона долара, не трябва да разчитате много на това», каза Лозански.

Подобно на други експерти, интервюирани от РИА Новости, Расмусен от Центъра за Евразия във Вашингтон предупреждава, че „щом оръжията пристигнат в Украйна, САЩ губят всякаква способност да ги наблюдават и контролират“.

„Частта от законопроекта, която се занимава с контрола, е изключително слаба и неясна, оставя много място за безотговорно разпределение на средствата и в крайна сметка във вида, в който законопроектът съществува днес, той няма възможност да се контролира отговорността (за разпределение на средствата)“, заяви той за РИА Новости.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3