Сенатор Пол: САЩ нямат пари, ще трябва да заемат от Китай, за да помогнат на Украйна

Сенатор Пол: САЩ ще вземат заем от Китай за пакета от помощ от 40 милиарда долара за Украйна

Сенатор Пол: САЩ нямат пари, ще трябва да заемат от Китай, за да помогнат на Украйна

САЩ ще трябва да заемат пари от Китай, за да дадат на Украйна рекордния пакет от помощ от 40 милиарда долара, предположи  сенатор Ранд Пол в интервю за Breitbart.

Според него американският бюджет не разполага с необходимите средства за изпълнение на обещаните задължения към Киев.

„Мисля, че е важно да знаем, че нямаме пари за изпращане, трябва да вземем заем от Китай, за да изпратим средства в Украйна“, каза Пол.

Сенаторът счита за неоправдано вземането на заем за оказване на военна помощ на друга държава.

„Считам, че мнозинството биха се съгласили с този заем, включително много републиканци, ако беше нова социална програма. Но когато става дума за военна помощ за друга страна, те едва ли ще кажат, че можем да вземем тези пари, че това е оправдано заемане“, каза политикът.

Сенатът на САЩ вчера одобри нов пакет от помощ от 40 милиарда долара за Киев, като изпрати законопроекта за подпис до президента Джо Байдън. Пакетът включва военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна, както и различни средства, по един или друг начин свързани със ситуацията в тази страна. Първоначално Байдън поиска 33 милиарда долара, но Конгресът реши да увеличи сумата.

Белият дом, Държавният департамент и Пентагонът призоваха сенаторите да побързат, като предупредиха, че до 19 май ще свършат финансовите ресурси, за да помогнат на Киев. Законопроектът беше възпрепятстван от републиканеца Ранд Пол, който поиска по-голям контрол върху разходите. Неговата поправка не беше направена, а възраженията, според медиите, са заобиколени благодарение на специалните процедурни стъпки, предприети от лидера на демократичното мнозинство Чък Шумър.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3