Bloomberg предупреждава Украйна: Помощта от Британия не е това, което изглежда

Разрешаването на ситуацията в Украйна чрез дипломация е възпрепятствано от британски политици, съобщава Bloomberg. Преследвайки собствените си интереси, Джонсън само подхранва конфликта. Напускането му също няма да помогне — наследниците му ще го надминат по враждебност, счита авторът.

Превод от Bloomberg, САЩ: 

Bloomberg предупреждава Украйна: Помощта от Британия не е това, което изглежда

Опитите на лидерите на Торите да натрупат политически капитал заплашват да подкопаят мира в Украйна.

Колкото по-дълго продължава конфликта, толкова повече преговорите изглеждат единственият начин за прекратяване на насилието и страданията в Украйна.

Светът обаче не забелязва, че пътят към прекратяването на огъня е блокиран от битки от разстояние: троицата високопоставени членове на британското правителство.

Премиерът Борис Джонсън, външният министър Лиз Тръс и министърът на отбраната Бен Уолъс използваха конфликта в Украйна, за да укрепят политическия си капитал.

За Джонсън руската кампания започна точно навреме.

В края на февруари той беше ударен от «Патигейт» — най-тежката криза в историята на неговия премиерски пост. След разкрития за незаконни партита на Даунинг Стрийт 10 с участието на Джонсън, противно на законите, които правителството му прие в разгара на пандемия, дори партийните му другари се разбунтуваха срещу него.

Джонсън беше един от първите световни лидери, изпратили смъртоносна помощ на Украйна.

След това той беше първият от западноевропейските лидери, който говори пред украинския парламент.

Въодушевляващата «чърчилска» реч на Джонсън го направи герой в Украйна — въпреки че у дома той беше първият действащ министър-председател, получил административно наказание.

Проблемът е, че Джонсън по същество подклажда конфликт, в който Обединеното кралство не участва.

Украинците се бият и умират, а страната им се разпада и обезлюдява.

Но дори напускането на Джонсън от поста няма да намали авантюризма.

Напротив: Тръст и Уолъс — най-вероятните му наследници — решиха, че за кариерата им ще бъде от полза, ако надминат самия Джонсън с войнствената си реторика.

Тръс, която стана известна в социалните мрежи със снимките си с танкове, започна военната си кампания с гръмко обещание да подкрепи британските доброволци в Украйна — въпреки че тази идея беше отхвърлена от нейните съпартийци и от британските военни.

Сега тя настоява Русия да бъде изхвърлена и от Крим.

Уолъс също подкрепи това искане, сравнявайки Путин с Хитлер.

Както моят колега от Bloomberg Макс Хейстингс отбеляза миналата седмица, Тръс и Уолъс са по-скоро „крещящи футболни фенове“, отколкото министри на сериозна държава.

След атаките им срещу Крим, авторът на книгата «Черно море» и многоопитен наблюдател на Евразия Нийл Ашерсън дори написа необичайно язвително писмо до The Guardian и предупреди, че Тръс рискува да започне «кървава баня» в региона.

Наскоро тя заяви, че Обединеното кралство ще подкрепи «нашите балтийски съюзници от Черно море», обърквайки морета, които са на повече от хиляда километра едно от друго.

По-рано, на враждебна среща със Сергей Лавров, Тръс каза, че Обединеното кралство никога няма да признае регионите Ростов и Воронеж за руски.

Британският посланик в Русия дори трябваше да се намеси и внимателно да информира Тръс за грешката й.

Дори и да приема така необходимата помощ от подобни британски приятели, Украйна трябва да внимава за тях.

Дори в най-добрия случай военните успехи само ще обезпечат на Украйна по-добра позиция за преговори с Русия, а не категорична победа – и във всички случай няма да й върнат Крим, както изискат нейните британски спонсори.

Източник: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-05-19/is-boris-johnson-dragging-out-the-ukraine-war?srnd=premium-europe

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3