Беларус в ООН: Санкциите на Запада са нацизъм

Постоянният представител на Беларус в ООН видя ехото на нацизма в санкциите на Запада

Беларус в ООН: Санкциите на Запада са нацизъм
Постоянният представител на Беларус в ООН Рибаков видя ехото на нацизма в едностранните санкции на Запада

„Много преди събитията в Украйна, когато бяха наложени санкции на Беларус, тъй като Западът не хареса резултатите от нашите президентски избори, една от причините за тях беше уж искане за санкции от самия народ на Беларус“, каза Рибаков.

Според него нещата са били представени така, сякаш ограничителните мерки ще донесат свобода на народа на Беларус, „че санкциите са свобода, санкциите освобождават“.

«Подобни изказвания сме чували и преди. Вярно е, че вместо думата санкция беше използвана думата «труд».

«Трудът освобождава.»

Сигурен съм, че тази фраза, написана на входа на концентрационните лагери от нацистите по време на Втората световна война, не е забравена от седящите в тази зала», каза представителят на Беларус.

„Никога няма да забравим тази фраза“, добави той.

Както посочи Рибаков, време е авторите на едностранните ограничения сериозно да обмислят политиките си и да бъдат гъвкави в коригирането им. Още не е късно да се вземе правилното решение, подчерта дипломатът.

Постоянният представител обясни, че Беларус е готова да работи с всички заинтересовани страни и да разглежда всякакви конструктивни предложения без политически предразсъдъци.

„Беларус ще продължи да прави всичко възможно, за да поддържа диалога, иницииран от президента на Беларус за прекратяване на конфликта в Украйна възможно най-скоро и е готова да даде своя принос за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност. Още веднъж призоваваме авторите на санкциите за спиране на използването на този разрушителен механизъм“, заключи той.

Петя Паликрушева