«Ако Русия искаше да завземе Киев, Зеленски нямаше да се шляе по града»

Yahoo News Japan публикува интервю с бившия началник щаб на Японските сили за самоотбрана. Според него Русия провежда специална операция в Украйна по план. Тя успя да заеме значителна украинска територия. Читателите призовават «да не се пипа» Русия, опасявайки се, че Япония ще загуби от нея във въоръжен конфликт.

Превод от Yahoo News Japan, Япония: 

"Ако Русия искаше да завземе Киев, Зеленски нямаше да се шляе по града"

Генерал-лейтенант Йошифуми Хибако, бивш началник-щаб на сухопътните сили за самоотбрана на Япония, обяснява защо се случва руско-украинският конфликт и уроците, които японската армия може да извлече от него:

Руската армия започна специалната операция в три направления.

От югозападна Русия тя се премести на запад; от територията на Беларус на север се премества на юг, а от територията на Кримския полуостров — на север. Такава стратегия предполага, че първоначално Москва е щяла да окупира цялата територия на Украйна. Русия незабавно деактивира много украински военни съоръжения и средствата за комуникация и контрол. Руснаците демонстрираха мощта на бомбардировките и ракетните удари срещу войските и военната инфраструктура на противника.

"Ако Русия искаше да завземе Киев, Зеленски нямаше да се шляе по града"

В югоизточна Украйна отдавна се води война между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Русия и нейните съюзни републики Донецк и Луганск ефективно контролират тези територии и нанасят сериозни поражения на украинската армия.

Това се случи в района на големия град Мариупол, в който се намира украинският полк «Азов» (организацията е призната за терористична организация в Русия; дейността й е забранена в Руската федерация, бел. ред.).

Мощната украинската групировка е разбита и обкръжена.

Така че липсата на успех около Киев изобщо не означава, че в югоизточната и източната част на Украйна руските и съюзническите сили, които се противопоставят на въоръжените сили на Украйна, нямат сериозни постижения.

"Ако Русия искаше да завземе Киев, Зеленски нямаше да се шляе по града"

Обикновено се счита, че атакуващият се нуждае от поне три пъти повече войски от защитника, поради което съществува така нареченото „правило за тройно превъзходство в атака“.

200 000 войници (толкова според японския генерал има Русия в Украйна, бел.ред.) няма как за кратко време да заемат цялата територия на Украйна с население от около 40 милиона души и площ, два пъти по-голяма от Япония.

Украйна няма да се съгласи на прекратяване на огъня, ако й бъдат отнети част от нейните територии. Очевидно Киев ще започне преговори за прекратяване на военната фаза на конфликта едва когато с подкрепата на страните от НАТО Украйна си върне Кримския полуостров, както и Донбас.

"Ако Русия искаше да завземе Киев, Зеленски нямаше да се шляе по града"

Ключът към разрешаването на тази дилема е дали самата украинска армия ще оцелее дотогава или ще престане да съществува.

Коментари на читателите:

plu

Украйна загуби от самото начало на войната. Икономиката й вече рухна, територията на Украйна продължава да се разпада, а големият брой военни жертви и жертви сред населението просто се крият от украинското правителство.

Единственото нещо, на което си струва да се обърне внимание в тази статия, е, че понастоящем са останали сравнително малко боеспособни украински войски. Много западни медии пишат, че украинците могат да отвърнат, ако им бъдат изпратени оръжия, но сегашната ситуация е такава, че им се изпращат различни остарели оръжия, а украинската армия не знае как да използва новите.

Освен това се твърди, че много от оръжията, изпратени на украинската армия, са се озовали на черния пазар и са били активно разпространявани там.
Използвайки само западните медии, е невъзможно да се създаде правилна картина на този конфликт.

"Ако Русия искаше да завземе Киев, Зеленски нямаше да се шляе по града"

chy

Не, Русия не е искала да превзема Киев с военни средства.
В крайна сметка, ако Русия наистина искаше да окупира Украйна, тя преди всичко би унищожила Киев с ракети, точно както американските военни атакуваха превантивно иракския Багдад.
За разлика от медийното представяне, видеото на президента Зеленски, който се разхожда през красивия град Киев, е убедителен аргумент, че Русия не е ударила силно украинската столица.

yo_

Ако, подобно на украинската армия, цивилните се използват като щит, тогава можете да отбранявате безкрайно дълго!

has

Трябва с всички средства да не засягаме Русия и да избягваме военни операции на японска територия!

Източник: https://news.yahoo.co.jp/articles/f4fd8877a0b3e1ccf2b9f27da8ee95869286e3c5

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3