Вижте действията на украинските силоваци в Херсон преди бягството

Жителка на Херсон: Украинските сили за сигурност, бягайки, крият оръжия в домовете на обикновените граждани

Вижте действията на украинските силоваци в Херсон преди бягството

Преди да избягат от Херсон, украинските полицаи скрили стрелково оръжие и боеприпаси в домове на обикновените граждани, съобщи за РИА Новости един от жителите на града, от когото руските военни конфискуваха няколко единици стрелково оръжие и картечница.

„Един приятел от селото ме помоли да оставя двама мъже да пренощуват за един ден. Пристигнаха с кола — двама възрастни мъже — Дима и Олег, и останаха. Нямаше достатъчно място вкъщи, затова аз отидох да пренощувам при децата.

На сутринта се връщам и питам: «Ще тръгвате ли?». Не, няма да тръгват, стана ясно.

Бяха недоволни, после донесоха тук два големи автомата. Казвам им «Това не ми трябва, аз имам деца», сподели събеседничката на агенцията.

Според нея ден по-късно един от мъжете пристигнал и поискал да остави кутия с неща на тавана. В кутията имало две полицейски униформи и бронежилетки.

След последния разговор с един от бившите гости, жената започнала да чака руските сили за сигурност, за да им предаде оръжията, останали в дома й.

„Чувам, че се почука. Момчетата дойдоха и казаха: „Не се изнервяйте, трябва да вземем това, което не Ви принадлежи“.

Казах, че съм ги чакала и ще им покажа всичко. Момчетата помолиха за разрешеие да влязат у дома, всичко видяха, извиниха се, качиха се на тавана, показах им къде е всичко», добави жената, отговаряйки на въпроса как е преминал процеса на изземване на оръжието.

Според събеседничката на агенцията, руските военни са извършили работата си внимателно.

Тя не е обвинена. Но жената, както и преди, се опасява, че от страна на украинските силоваци могат да последват някакви действия срещу нея и децата й.

В Херсон и региона служителите на руските правоохранителни органи ежедневно извършват оперативни дейности за идентифициране и изземване на тайници с оръжия на украински националисти, членове на териториалната отбрана и бивши служители на правоохранителните органи.
Издирват се и самите бойци за последващо задържане.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3