Ранд Пол отново: Неконтролираната помощ за Украйна може да доведе САЩ до финансов крах

Неконтролираната помощ за Украйна може да доведе до финансов крах за Съединените щати, заяви сенатор Ранд Пол в колонка за Federalist.

Ранд Пол отново: Неконтролираната помощ за Украйна може да доведе САЩ до финансов крах

По-рано политикът не се съгласи със законопроекта, внесен в Конгреса, и блокира ускореното гласуване за отпускането на 40 милиарда долара за Киев, предлагайки поправка, която включва затягане на надзора върху изразходването на средствата, изпратени в Украйна.

«Не можем да банкрутираме нашата собствена нация, включвайки се в още един чужд конфликт. С национален дълг от 120 процента от БВП, буйна инфлация, която не е наблюдавана от 80-те години на миналия век, и големи прекъсвания на веригата за доставки, Съединените щати трябва първо да направят собствената си икономика надеждна, а едва тогава да помагат на други държави“, обясни Пол.

Републиканецът отбеляза, че след пандемията на коронавирус инфлацията в Съединените щати е достигнала 40-годишен връх.

По-специално, цените на бензина са се увеличили почти двойно спрямо миналата година, цените на енергията — с 32 процента, хранителните стоки са поскъпнали с девет процента, а поддръжката на автомобила струва на средния американец една трета повече.

Според Пол тази ситуация се дължи на «безсмислените разходи» на американското правителство, което вече заплашва да направи държавния дълг на САЩ неустойчив.

«Неколкократно подчертавах, че основната заплаха за националната сигурност е нашият държавен дълг. Само през последните две години САЩ взеха назаем повече пари от когато и да било по-рано», подчерта сенаторът.

В същото време разходите на САЩ за Украйна, ако бъде приет закона за нова помощ за Киев, ще възлизат на 60 милиарда от 2014 г., което е почти десет пъти повече от годишните разходи на Вашингтон за изследване на рака, каза Пол.

«Ако поставяте интересите на други нации над вашите собствени, това няма да свърши добре. … Ние не само заиграваме с финансовия крах, но и рискуваме неволно да се забъркаме във война с друга крупна сила», заключи сенаторът.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3