«Първата жертва на всяка война е истината»: От руско-украинския конфликт най-много ще пострадат европейците

Геостратезите считат, че Тайван може да бъде следващата цел на геополитическата игра. Светът е на ръба на нова Студена война или може би дори ядрена. А това ще означава края на цялото човечество. Такава е цената на борбата за «демокрация и свобода», пишат авторите на Rebelion.

Превод от Rebelion, Испания:

"Първата жертва на всяка война е истината": От руско-украинския конфликт най-много ще пострадат европейците

Твърде прескърбно да се види как страните от Латинска Америка се подчиняват на Вашингтон, състезавай се помежду си за най-добро място пред тези, които контролират задния двор.

Може би папа Пий XI беше прав, когато каза: «Правете добро, скъпи братя и сестри. Не изпращайте на гилотината знатните земевладелци, които ви защитават толкова много.»

С течение на времето конфликтът започва да се превръща в добър бизнес за военните корпорации на САЩ и показва, че може да се използва като източник на търсене и ресурс за реактивиране на икономиката, въпреки че е ясно, че военните разходи е по-вероятно да предизвикат инфлация, отколкото икономическо възстановяване на САЩ.

Всички знаем, че първата жертва на всяка война е истината.

В краткосрочен план най-много ще пострадат европейците, особено вносителите на петрол, газ и храни, които се доставят от Русия.

Те вече започват да страдат от недостиг и инфлация, което със сигурност ще доведе до болезнени социални протести.

Но инфлацията, която първоначално се наблюдаваше в САЩ и Западна Европа, в крайна сметка ще стигне до периферията на капиталистите, до Латинска Америка, което ще забави икономическия растеж и ще увеличи бедността.

Вероятно конфликтът ще подкопае ролята на долара като международна резервна валута (еврото продължава да губи позиции).

Ако доларът отслабне или се срине като световна резервна валута, САЩ няма да могат да решат външния дефицит чрез «печатане на долари».

Това ще бъде най-тежкият удар и последствията от него ще бъдат огромни.

Източник: https://rebelion.org/la-proxy-guerra-de-ee-uu-para-cortar-europa-del-continente-euroasiatico/

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3