Петков: България ще стане портал за САЩ към Европа

България има пълния потенциал да стане портал на САЩ и американските компании към Европа — добра логистика, ниски данъци.

Петков: България ще стане портал за САЩ към Европа

Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Той присъства на бизнес закуска, организирана от Американската търговка камара в България, целяща обсъждане на задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на икономиката. В нея взе участие и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Карън Донфрид, която е на двудневно посещение у нас.

В частта на събитието, закрито за медиите, участва и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, както и шефът на енергийното ведомство Александър Николов.

«Преди да съм в тази си позиция, знаете, виждах голямата възможност България да бъде портал за американски компании в ЕСНие сме най-логичната точка, особено за част от продуктите американските компании да се възползват. Дори това, което мои инвеститори казваха — България вече има 10% данък, вече е стратегически позиционирана, вече е на 24 почти от всяка столица в Европа и на 3 часа със самолет. Защо, по дяволите, не правите пари от това? — беше съветът от моя американски инвеститор тогава», сподели личния си опит от бизнес сферата преди да се захване с политика Кирил Петков.

И изрази увереност: «Подобно стратегическо партньорство ще отвори още повече възможности не само между България и САЩ, но САЩ-България като портал за Европа. Така че ние, като българско правителство, ще работим много в тази посока, защото възможностите са огромни.»

Петков подчерта важността на сътрудничеството между София и Вашинтон в енергийната сфера — осигуряването на природен газ, заводът за батерии, който предстои да се изгради в Маришкия басейн и който би трябвало да е най-големият в света, както и евентуална колаборация в изграждането на нови ядрени мощности.

«Искам да благодаря много за огромната подкрепа, която получихме, когато газът бе използван като оръжие и когато едностранно беше прекратена доставката на газ за България, не защото не си изпълнявахме договора. Беше просто решено да бъде прекъсната, като политически инструмент. И не политически инструмент за България, а за Европа», изрази благодарности за предоставените два танкера американски втечнен газ премиерът.

И подчерта — това било важно, за да се съди, че никой не можело да извива ръцете на демократичния свят и диверсификацията на цени, равни или по-ниски от руските, била възможна.

Петков акцентира и на «безпрецедентната криза», която представлява войната между Русия и Украйна, както и на руското корупционно влияние в България.

«Ние влязохме с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че антикорупцията всъщност е ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно — влияние от Русия.

Всъщност едни и същи хора са готови както да предадат националния интерес, така и факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди.»

И подчерта — голямата задача на правителството продължава да е борбата с корупцията, а за да е ефективна тя, била нужна подкрепата и на нашите партньори от Европа и САЩ.

Иван Гергов, News.bg.