«Газпром»: Половината от клиентите ни отвориха сметки в рубли

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в четвъртък, че около половината от 54-те компании, които имат договори за природен газ с енергийния гигант «Газпром», са отворили сметки в рубли, предаде АФП.

"Газпром": Половината от клиентите ни отвориха сметки в рубли

Президентът Владимир Путин каза, че от април Русия ще приема плащания за газ само в националната си валута, като от купувачите бе поискано да отворят сметки в рубли, в противен случай доставките ще бъдат прекратени. Това бе реакция на серията международни санкции срещу Москва след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, включително замразяване на сметките в чужда валута в чужбина.

«Днес мисля, че около 54 компании имат договори с «Газпром експорт», каза Новак на конференция в Москва, цитиран от РИА «Новости».

«Около половината от тях вече са отворили специални сметки – в чужда валута и в рубли, в упълномощената банка» за плащане на газа, добави той.

Новак посочи, че след финализиране на данните за април ще има списък на «такива, които плащат в рубли и такива, които отказват да плащат».

Европейската комисия обяви тази седмица, че всичко друго освен плащане по газовите договори в определената валута представлява нарушение на санкциите срещу Русия.

Миналия месец «Газпром» обяви, че спира доставките за Полша и България заради отказа на двете страни да плащат в рубли.

Финландската държавна компания «Газум» обяви във вторник, че Русия може да спре доставките скоро след отказа ѝ да плати на «Газпром» в рубли.

Италианската енергийна компания «Ени» съобщи, също във вторник, че е отворила сметки в евро и в рубли, за да изпълни предстоящи плащания за доставка на руски газ, като настоя, че това не е нарушение на международните санкции.

САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ, но Европейският съюз е разделен по въпроса за налагане на такова ембарго, тъй като няколко страни членки са силно зависими от енергийните доставки на Москва, съобщи Труд.