Французите застанаха на страната на Русия, пише Times

The Times: Французите обвиниха НАТО, че е провокирало операцията в Украйна

Французите застанаха на страната на Русия, пише Times

Французите имат сериозно различно отношение към военния конфликт в Украйна в сравнение със страните от Северна и Източна Европа: според тях руската специална операция в Украйна е резултат от провокации на НАТО, пише The Times.

„Президентът Путин беше провокиран от водения от САЩ Северноатлантически алианс, както и от „унижението“, което Москва преживя от 90-те години на миналия век“, се казва в статията.

Журналистът дава за пример думите на бившия френски външен министър Юбер Ведрин, който обвинява за конфликта «самоуверените и арогантни» западни съюзници.

Главата на Френската академия Елен Карер д’Енкаус от своя страна счита, че настоящата ситуация е възникнала заради унижението, на което са били подложени руснаците, тъй като след разпадането на Съветския съюз никой не е помогнал на страната да се справи със сериозните проблеми, се казва в статията.

Според професора от Сорбоната и американски историк Андре Каспи, НАТО се засилва за сметка на Европейския съюз, а американската индустрия щастливо печели милиарди от доставки, пише Times.

„За Съединените щати този конфликт в Европа се превърна в страхотен бизнес“, заяви той, цитиран от вестника.

Освен това във Франция се формира общото мнение, че на Путин трябва да се предложи достоен изход от сегашната ситуация, включително отстъпки от страна на Киев.

А Вашингтон, подпомаган от Лондон, тласка Европа към опасна конфронтация с Москва, твърдят много французите.

Решението, взето през 2009 г. при президента Саркози за връщане на Франция в НАТО, е непопулярно както сред левите, така и сред десните, а и сред повечето интелектуалци.

Мнозина високо ценят предполагаемата близост между народите на Франция и Русия, заключава статията.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3