Буш заклейми руската «брутална инвазия…в Ирак»

Това беше «решението на един човек да започне напълно необоснована и брутална инвазия в Ирак». Това заяви бившият президент на САЩ Джордж Уокър Буш, преди бързо да се поправи, уточнявайки, че е искал да опише войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, съобщава «Вашингтон поуст».

Буш заклейми руската "брутална инвазия...в Ирак"

Ирак също, така или иначе, добави той под носа си сред смеха на публиката по време на реч на събитие в Далас, щата Тексас.

Въпреки че някои обърнаха лапсуса на шега, мнозина побързаха да се нахвърлят на гафа на Буш след близо две десетилетия на остри критики, че той неоправдано е започнал инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г., включително и обвинения, че 43-ият президент е военнопрестъпник.

Не ми е смешно и предполагам, че не се смеят и семействата на хиляди американски войници и стотиците хиляди иракчани, загинали в тази война, заяви Мехди Хасан, либерален коментатор и новинарски водещ по време на редовната си емисия.

«Колко американци бяха изпратени от него да загинат за една лъжа? Отвратително», написа в Туитър консерваторът и медийна личност Тим ​​Йънг.

Най-малко 200 000 цивилни загинаха в резултат на «пряко свързано с войната насилие» по време на инвазията на САЩ в Ирак, според Института за международни и обществени въпроси «Уотсън» към университета Браун.

Оттогава политическият консенсус сред мнозина от политическата левица и десница се насочи към това до голяма степен да осъди войната, като редица кандидати за президент и други политици бяха подтикнати да заявят, че са против инвазията в Ирак.

Дори братът на Буш — Джеб, в президентски дебат през 2015 г., когато беше попитан дали «войната на брат Ви е грешка», заяви, че нахлуването е било погрешно и се основава на «погрешно разузнаване».

Точно преди да допусне гафа, 75-годишният Буш, който оправда неволната грешка с възрастта си, сравняваше управлението на Русия и Украйна. Той похвали украинския президент Володимир Зеленски, когото нарече «готино малко момче» и «Чърчил на 21-ви век».

Що се отнася до Русия, той заяви, че нейните избори са фалшифицирани, а политическите й опоненти са в затвора.

News.bg.