СМИ, САЩ: Пренебрегването на Мюнхенската реч на Путин беше грешка (и видео)

В последнон време западната преса започна да припомня думите на руския президент Владимир Путин, изречени от него през 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността. Изминаха 15 години и светът забеляза, че тогава руският лидер говори за днешния ден.

СМИ, САЩ: Пренебрегването на Мюнхенската реч на Путин беше грешка (и видео)
Например, според Харлан Улман, колумнист на американския вестник The Hill, Западът е направил грешка, критикувайки речта на главата на руската държава и игнорирайки я.

Путин говори доста рязко, но форматът на платформата му позволява да направи това, така че е нямало нужда да крие смисъла зад богато украсени дипломатически фрази.

Той говори за многополюсен свят, че САЩ трябва да спрат да се считат за единствения полюс на силата на планетата, а НАТО да спре да се разширява на изток и да заплашва другите.

Участниците в събитието бяха шокирани от енергичността на атаките на Путин и изцяло ги отхвърлиха. Това беше грешка», уточнява авторът.

Улман е убеден, че Путин счита последващото поведение на Запада за арогантно и неуважително към Русия.

Страните от западния свят обаче наистина пренебрегнаха тезите, изложени от стопанина на Кремъл, което „утежни нарастващото му възмущение“, обобщава авторът.

Припомняме, че в средата на февруари, т.е. преди началото на руската специална операция на украинска територия Франко Фратини, председател на италианския държавен съвет (най-висшият административен съд и юридически консултативен орган, който осигурява легитимността на държавната администрация), заяви че Путин е прав, когато говори за необходимостта за преодоляване на еднополярността в света и развитие на многостранното сътрудничество,

През януари журналистката от френския вестник Le Monde Силви Кофман припомни на читателите на изданието, че глава на Руската федерация е изложил претенциите си към НАТО и САЩ на гореспоменатата Мюнхенска конференция.

Той посъветва именно в този ключ да се разгледат предложенията, изпратени от Москва до Вашингтон и Брюксел през декември 2021 г. за гаранции за сигурност, които САЩ и НАТО отказаха да удовлетворят.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3