Американска гаубица M777: Пореден трофей на Русия в Донбас

По време на специалната операция в Украйна американската 155-мм гаубица M777 попадна за първи път в ръцете на руски военни. Това съобщават редица канали в Twitter.

Американска гаубица M777: Пореден трофей на Русия в Донбас
Украинските военни разполагат с около 85 гаубици от този тип. За изстрели от тях се използват снаряди М549.

Междувременно главата на външното министерство на Украйна Дмитрий Кулеба обвини западните страни, че забавят снабдяването на Киев с нови видове оръжия. Налага се дълго да се обяснява на Европа и САЩ от какви оръжия се нуждаят въоръжените сили на Украйа.

По-рано „партньорите“ разчитаха да предоставят на Украйна стари модели оръжия, тъй като отнема много време, за да се научат въоръжените сили на Киев да работят с най-новите оръжия.

По-рано Съединените щати обявиха допълнителен пакет от военна помощ от 135 милиона долара за Украйна, който ще включва нови видове оръжия, включително ракети, изстрелвани от хеликоптери, безпилотни летателни апарати Switchblade и ръчни дронове Puma.

В самите САЩ мнозина възприемат подобни мерки много негативно, защото в епохата на криза и високи цени на енергията това се отразява на самата американска икономика. Например на 12 май сенаторът от Кентъки Ранд Пол наложи вето за помощта от 40 милиарда долара за Украйна.

«Положих клетва пред Конституцията на САЩ, а не на която и да е друга държава … Не можем да спасим Украйна, като същевременно обричаме икономиката на САЩ», заяви Ранд Пол в речта си, излъчена от C-Span.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3