Караджич: Войната в Югославия беше тренировка за Запада преди Украйна

Бившият президент на БиХ Караджич нарече войната в Югославия тренировка за Запада преди Украйна

Караджич: Войната в Югославия беше тренировка за Запада преди Украйна

Въоръжените конфликти в Югославия се изискваха от западните страни като подготовка за случващото се в Украйна, каза бившият президент на Република Сръбска Босна (РС БиХ) и Херцеговина Радован Караджич.

Караджич, осъден от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага и по-късно от обявен за виновен от Апелативния съд за военни престъпления в БиХ от 1992-1995 г., излежава доживотна присъда.

„Веднага щом Балканите се помириха малко, продължавайки споровете на второстепенна арена, избухна в Украйна.

И ако някой се запита защо беше необходима войната в Югославия, защото войната нямаше да се случи, ако Западът не беше настоял това, Украйна дава отговора – нашата „малка война“ беше необходима в името на тази по-голяма война в Украйна, която също нямаше да се случи без подстрекаването от НАТО на рязко разширяване“, пише Караджич в авторския си текст за «Вечерне новости«.

„Както и да завърши в Украйна, нищо не гарантира, че това ще бъде краят“, написа той, добавяйки, че няма гаранция, че това няма да е влизане в „още по-голяма криза“ въз основа на прецедентите в Югославия и Украйна.

През 2016 г. Международният трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) призна Караджич за виновен по 10 от 11 точки за престъпления в Босна и Херцеговина, включително етническо прочистване, масово депортиране на хора и геноцид в Сребреница, и го осъди на 40 години затвор.

Присъдата беше оспорена както от прокуратурата, която поиска доживотна присъда за подсъдимия, така и от защитата, която поиска оправдателна присъда.

Караджич не се призна за виновен.

През март 2019 г. апелативният състав на MOМУТ (Международен остатъчен механизъм за наказателни трибунали) осъди Караджич на доживотен затвор.

Жалбата на Караджич срещу присъдата беше отхвърлена.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3