Тези, който помагат на Украйна, заиграват с Армагедон

Без да осъзнават колко важна е Украйна за Русия, западните лидери игнорират предупрежденията на Москва повече от десетилетие и се опитват да превърнат Киев в член на НАТО или неформален военен съюзник. НАТО използва Украйна като пешка в прокси войната срещу Русия.

Превод от The National Interest, САЩ:

Тези, който помагат на Украйна, заиграват с Армагедон

Тези, които ще помогнат на Украйна да „победи“, за да унижат Русия, флиртуват с Армагедон.

Анализаторите и експертите в САЩ и Европа са все по-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна да спечели конфликта срещу Русия.

Те дори настояват администрацията на Байдън да увеличи потока на военна техника към Киев и да укрепи способностите си.

Ново съобщение в същия дух дойде от старшия сътрудник на Съвета по външни отношения Макс Бут в публикация от 2 май във The Washington Post.

Бут счита, че САЩ трябва да предоставят на Украйна „всичко, от което се нуждае, за да спечели“. Според Бут нищо не трябва да извежда Вашингтон от курса — дори заплахата от ескалация от страна на Владимир Путин.

Но още по-обезпокоително от самодоволното безразсъдство от страна на помпозните експерти е, че американските и европейските служители открито признават, че помагат на Украйна да спечели и да нанесе унизително поражение на Русия.

Американската делегация, водена от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, многократно подчерта това по време на посещението си в Киев в началото на май, заедно с обещания да продължи военната помощ до победата.

Но това, което изглежда не разбират такива хора, е, че Украйна е жизненоважен интерес за сигурността на Русия и Кремъл със сигурност ще направи всичко необходимо, за да предотврати поражението – може би използвайки тактически ядрени оръжия.

Без да осъзнават колко важна е Украйна за Русия, западните лидери игнорират предупрежденията на Москва повече от десетилетие и се опитват да превърнат Киев в член на НАТО или неформален военен съюзник.

По същата причина те правят още по-опасната грешка, игнорирайки последните предупреждения на Кремъл за ужасните последици, ако НАТО използва Украйна като пешка в прокси войната срещу Русия.

Тези самоуверени „ястреби“ призовават администрацията на Байдън да не се поддава на „ядрения шантаж“ на Русия.

Те изглежда пребивават в щастливо неведение относно вероятните последици.

Съвсем типично, според Бут, самата заплаха от въздушни удари на НАТО срещу руски цели би изплашила достатъчно Путин. Съвсем не му хрумва възможността Русия да отговори подобаващо на „потъването на целия Черноморски флот“ или „унищожаването на по-голямата част от руската армия в Украйна“.

Въпреки това, подобен отговор от притисната в ъгъла свръхдържава пред лицето на катастрофално поражение на жизненоважните й интереси на сигурността е не само възможна, но и много вероятна.

Въпреки опасното безразличие на външнополитическите ястреби, САЩ и техните съюзници от НАТО трябва да приемат сериозно новите предупреждения на Кремъл.

Възможно е западните елити погрешно да считат, че руските лидери обсъждат жизненоважните интереси със същата небрежност като американските им колеги.

Лидерите, които ни увериха, че Виетнам и Ирак са жизненоважни за сигурността на САЩ, със сигурност са виновни за престъпленията там.

Големият риск, който САЩ поемат, помагайки на Украйна, е още едно доказателство за тази небрежност и безотговорност.

Украйна има приблизително същото значение за Русия като Канада или Мексико за САЩ.

Предотвратяването на превръщането на Украйна във военна пионка на НАТО е най-важният от всички жизненоважни интереси на руското ръководство. Колкото по-близо е Москва до поражението в украинския конфликт, толкова по-голям е шансът Кремъл да направи всичко необходимо и да поеме всички рискове, за да предотврати подобен изход.

Тези, които имат намерение да помагат на Украйна да „победи“ и по този начин да унижат Русия, заиграват с Армагедон.

Автор: Тед Гален Карпентър — старши сътрудник по отбрана и външна политика в Института Катон.

Източник: https://nationalinterest.org/feature/ukraine-russian-vital-interest-and-moscow-will-behave-accordingly-202216

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!\
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3