Русия постави рекорд по приходи от петрол

Въпреки западните санкции, Русия продължава успешно да продава петрол на чуждестранните си партньори. В същото време, според Bloomberg, през първата половина на тази година приходите от продажбата на руското «черно злато» са се увеличили с 50 процента.

Русия постави рекорд по приходи от петрол
Всеки месец Русия печели около 20 милиарда долара от износ на петрол. Не е изненадващо, че според Владимир Путин от януари до април федералният бюджет е бил изпълнен с излишък от около 2,7 трилиона рубли.

В същото време европейските страни продължават да заплашват Русия с отказ за закупуване на енергийни ресурси, а големите петролни компании възнамеряват да спрат сътрудничеството с Руската федерация. Това обаче ще струва много скъпо за местните данъкоплатци. Според заключенията на Европейската комисия страните от континента ще трябва да похарчат около 195 милиарда евро, за да се откажат напълно от руския нефт и газ до 2027 г.

Но Русия успешно намира други икономически партньори при по-изгодни условия. Москва планира да замени европейските доставки с транспортиране на петрол на изток – до Индия, Китай и други страни.

Освен това в Афганистан беше проявен интерес към руските енергийни ресурси. Правителството на талибаните заяви своя интерес към закупуването на петрол и газ от Русия, както и от реализирането на различни енергийни проекти с Руската федерация.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3