WP: Време е Байдън да забрави за Украйна

WP твърди, че САЩ трябва да спрат затягането на конфликта в Украйна

WP: Време е Байдън да забрави за Украйна

Опосредственият военен конфликт между САЩ и Русия предизвиква най-сериозни последици не само за украинския народ, но и за сигурността на самите САЩ и техните съюзници, пише журналистката Катрина Ванден Хевел за The Washington Post.

„Глобалната икономика все още страда от последиците от пандемията, а украинската криза и санкциите, наложени на Русия, само изострят глобалните сътресения“, твърди журналистът.

В резултат на рестриктивните мерки, наложени срещу Москва, цените на горивата, стоманата, алуминия, компютърните чипове и др. се повишиха, а от това страдат американските граждани, отбелязва Хевел.

Освен това Русия и Украйна заедно осигуряват съответно тридесет и двадесет процента от световните доставки на пшеница и царевица. Те доставят и три четвърти от световното слънчогледово масло и една трета от ечемика, припомня авторът.

Много страни в Латинска Америка вече са изправени пред недостиг на торове, селското стопанство на Бразилия е особено застрашено. Освен това 14 африкански държави зависят от доставките на пшеница от Русия и Украйна, пише вестникът.

Според авторът в интерес на Съединените щати е да помогнат за разрешаването на настоящата ситуация и да преминат към по-сериозни проблеми, вместо да обявяват нови 33 милиарда долара помощ за Украйна.

„Всеки вариант несъмнено ще изисква изтеглянето на руските войски, вероятно в замяна на неутралитета на Украйна, признаването на Крим за руски, както и предоставянето на някакъв вид федерален статут на ДНР и ЛНР. А санкциите неизбежно ще се наложи да бъдат свалени“, допуска Хевел.

Съединените щати и техните съюзници трябва да дадат ясно да се разбере на Украйна, Русия, Китай и Индия, че са за регулиране, което запазва украинския суверенитет и води до бързо прекратяване на конфликта. Това съотвества с истинските интереси на сигурността на Америка», заключава журналистът.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3