Латвийският външен министър: Балтийско море се превръща в море на НАТО

Латвийският външен министър Ринкевичс заяви, че Балтийско море се превръща в море на НАТО

Латвийският външен министър: Балтийско море се превръща в море на НАТО
BALTOPS 2020, учения на НАТО в Балтийско море

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс, говорейки за плановете на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, заяви, че Балтийско море се превръща в море на алианса.

„Балтийско море се превръща в море на НАТО“, каза Ринкевич в интервю за Financial Times.

Президентът и главата на правителството на Финландия заявиха в съвместно изявление в четвъртък, че страната трябва да кандидатства за присъединяване към НАТО без отлагане. Според съобщения в медиите, Финландия, подобно на Швеция, планира да кандидатства в Северноатлантическия алианс в понеделник, 16 май.

«Това е много ясно послание, че северната част на Европа е територия на НАТО. Би било по-надеждно от всички гледни точки — практически, политически и от гледна точка на сигурността», коментира пред изданието литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

На свой ред естонският външен министър Ева-Мария Лийметс отбеляза, че влизането на Финландия в НАТО означава, че самият алианс ще бъде „значително засилен и в същото време ще се засили сигурността в Северна Европа и региона на Балтийско море“.

Министрите отбелязаха, че както балтийските страни, така и НАТО ще се възползват от силните финландски и шведски военни и финландския парк от американски самолети.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3