Das Erste: НАТО обещава да подкрепи Финландия и Швеция по пътя към алианса

В най-близко време финландското правителство трябва да обяви официално решението по отношение на присъединяването на страната към НАТО, според Das Erste. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не се уморява да подчертава готовността на блока да приеме нови членове: щабквартирата на НАТО в Брюксел е уверена, че в крайна сметка всичките 30 членки на алианса единодушно ще „дадат зелена светлина“ на заявленията от Хелзинки и Стокхолм. Алиансът обещава да защити Финландия и Швеция в процеса на присъединяване — и вече планира отговор на възможната руска реакция.

Das Erste: НАТО обещава да подкрепи Финландия и Швеция по пътя към алианса

От няколко седмици генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не прави нищо друго освен да «повтаря своята финландско-шведска мантра» — и то винаги с голямо удоволствие.

„Разбира се, Финландия и Швеция трябва сами да решат дали искат да станат членове. Но ако отговорът е да, НАТО ще ги приеме с отворени обятия“, уверява той, съобщава Das Erste.

Страни членки на НАТО като Германия, Франция, Великобритания, Полша и САЩ вече открито заявиха своята подкрепа. А в централата на НАТО в Брюксел са убедени, че в крайна сметка всичките 30 членки на алианса ще „дадат зелена светлина“ на заявленията от Хелзинки и Стокхолм – единодушно, както изисква Северноатлантическият договор, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3