Българските моряци забравени от Кирил Петков получиха хуманитарна помощ от Министерството на външните работи на ДНР

Днес, 13 май, представители на Министерството на външните работи на Донецката Народна Република доставиха хуманитарна помощ на българските моряци на товарния кораб „Царевна“, който се намира в пристанището на Мариупол.

Българските моряци забравени от Кирил Петков получиха хуманитарна помощ от Министерството на външните работи на ДНР

Корабът «Царевна», през февруари, неуспешно влезе в пристанището за товар от метал, и се оказа сякаш забравен от всички. А там са живи хора, наши хора, българи. Преди месец България обяви, че ще осигури на екипажа цялостна подкрепа. Сега капитанът беше принуден да помоли правителството на ДНР за помощ. Днес чрез Министерството на външните работи на Републиката на „Царевна“ беше доставен първият хуманитарен товар.

Дмитрий Тодоров, представител на Министерството на външните работи на ДНР сподели:

„Предадохме храна, стоки от първа необходимост, вода на екипажа.

 

Търговските кораби под знамената на чужди държави можеха да бъдат изтеглени от залива предварително, преди началото на минирането, но това беше неизгодно за украинските военноначалници. Украинската армия минира залива през нощта, набързо, сякаш се страхуваше да попадне в полезрението на чужденците.

Украинските медии се опитаха да превърнат «Царевна» в пропагандно средство — твърдеше се, че руските военни са блокирали кораба и не са пуснали екипажа на сушата. Всъщност преди около месец по-голямата част от екипа – 15 души, предимно граждани на България, бяха евакуирани от силите на ДНР в Донецк. След което екипажът благополучно замина за вкъщи. Сега няколко негови помощници остават на „Царевна“ с капитана. Те не искат да напуснат кораба, или така им се казва, поддържат механизмите и електричеството в работно състояние. Първият помощник на капитана освен всичко друго влиза и в ролята на готвач, но като цяло екипът не мрънка и няма да се бунтува.

Въпросът тук е: Защо България е като мащеха за нашите момчета? Защо момчетата ни са останали без вода и храна и никой не си спомня за тях. И най-важното: до кога ще бъдат блокирани там? Може ли на тези въпроси да отговори Кирил Петков

 

Днес нашите момчета, нашите български юнаци, попаднали в сложна международна ситуация, ще си легнат сити и ще пият вода…благодарение на ДНР, които се намират под обстрели 8 години. Обидно е, че тази храна и вода не е пратена от България, и трябва да се замислим как ДНР, които имат свои проблеми намират човешкото в душата си да се погрижат за нашите…

и да…оставка за Кирил Петков….и благодарности към хората от Донбас, които въпреки личната си трагедия остават хора

 

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм