The Week: Затворете вратите на НАТО за Украйна. Завинаги

НАТО носи отговорност за украинската криза, според The ​​Week. Не трябваше да се игнорират законните искания на Русия за сигурност — дори настоящият директор на ЦРУ Бърнс настоя за това. Авторът пише, че изострянето на конфликта е опасно за Вашингтон. Начинът за решаването му е неутралитетът на Украйна, недопускането й до НАТО и преговори за изтегляне на руските войски.

Превод от The Week, Великобритания:

The Week: Затворете вратите на НАТО за Украйна. Завинаги

Твърдата военна операция на Русия в Украйна предизвика разгорещен дебат по повод НАТО, който се прехвърли в Сената на САЩ миналата седмица. Някои твърдят, че разширяването на НАТО на изток е ускорило конфликта, представлявайки заплаха за сигурността на Русия. Други възразяват, казвайки, че тъй като алиансът е чисто отбранителен, единствената „заплаха“, която представлява, е заплаха за имперските амбиции на руския президент Владимир Путин.

Последният аргумент е погрешен.

Независимо дали НАТО заплашва Русия или не, Путин беше убеден, че Алиансът заплашва Русия и това убеждение повлия на решението за започване на специалната операция. Освен това опасенията на Путин бяха доста предвидими и войната можеше да бъде избегната, ако Вашингтон ги беше приел сериозно.

В навечерието на спецоперацията Белият дом отказа да обсъжда въпросите за разширяването на НАТО с Москва. Високопоставеният служител на администрацията, съветникът на Държавния департамент Дерек Шолет, подкрепи отказа.

«НАТО е отбранителен съюз. НАТО не представлява заплаха за Русия», каза той, намеквайки, че този въпрос не засяга Москва.

В същия дух Иво Даалдер, бившият постоянен представител на САЩ в НАТО от 2009-2013 г., каза, че организацията „е отбранителен съюз не само на теория, но и на практика“.

Въпреки това, няколко години по-рано, през 1999 г., същият Даалдер написа доклад, в който отразява „еволюцията на НАТО от алианс за колективна отбрана в организация, занимаваща се предимно с управление на кризи“.

Той разсъждава върху условията за използване на сила от това ново, по-напреднал НАТО:

„Традиционните критерии за самоотбрана срещу въоръжено нападение на територията на която и да е страна членка на Алианса са твърде тесни“.

Даалдер отбеляза, че НАТО е използвало военна сила в Босна и Косово, „въпреки че ангажиментът на алианса за колективна отбрана съгласно член 5 не беше пряко в дневния ред“.

Тогава той заяви, че «без съмнение» НАТО може да използва сила, и изложи тезата, че организацията трябва да подчертае «основната си готовност да участва в пълния набор от възможни военни мисии».

Няколко седмици по-късно НАТО започна да бомбардира Сърбия, за да я накаже за нейните нарушения на човешките права.

През 2011 г. НАТО отново използва военна сила извън обхвата на член 5, този път срещу Либия.

Наложената от НАТО зона, забранена за полети, получи подкрепата от ООН, но нейното прилагане се превърна в операция за смяна на режима.

„Народът на Либия се отърва от диктатора“, каза тогавашният вицепрезидент Байдън, часове след като либийският лидер Муамар Кадафи беше убит.

— «НАТО направи всичко правилно… Това е ръководство за това как да се справим със света, докато вървим напред.»

Дори НАТО да беше „отбранителен алианс“, влизането на Украйна в него би засегнало интересите на сигурността на Русия. Преди началото на спецоперацията Путин обясни защо според него Украйна в НАТО би представлявала пряка заплаха за Москва. Тъй като Западът не признава присъединяването на Крим към Русия, заяви той, всеки конфликт там може да се разглежда като руско нападение срещу Украйна, което ще доведе до задействане на член 5.

И това не бяха изказвания на «полудял».

През 2008 г. посланикът в Русия и настоящ директор на ЦРУ Уилям Бърнс съобщи на Вашингтон, че „присъединяването на Украйна към НАТО би било нарушение на най-ясната от всички червени линии за руския елит (и не само за Путин)“.

За две години и половина работа в Русия Бърнс не успя да „намери някой, който вижда Украйна в НАТО като нещо различно от пряко предизвикателство за интересите на Русия“.

А във Вашингтон анализаторът от разузнаването Фиона Хил посъветва президента Джордж Буш да не кани Украйна в НАТО.

„Значи просто ми показвате, че сте против свободата и демокрацията“, отсече вицепрезидентът Дик Чейни.

Буш застана на страната на Чейни. На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. Буш притисна неохотните европейски лидери да включат Украйна в Плана за действие за членство, програма, която подготвя страните за членство във военния алианс. НАТО не стигна толкова далеч, но каза, че Украйна един ден ще се присъедини към алианса.

Впоследствие Путин неведнъж предупреждаваше, че Москва ще разглежда Украйна в НАТО като „пряка заплаха“ за себе си.

Като не успяха да превърнат Украйна в член на НАТО, Съединените щати я превърнаха в аванпост на алианса, предоставяйки милиарди долари военна помощ, провеждайки съвместни военни учения, провеждайки тайни програми за паравоенно обучение, споделяйки разузнавателна информация и дори участвайки в кибер операции срещу руското правителство.

Съединените щати създадоха възможно най-лошото съществуване за Украйна — като свой марионетен провокатор на прага на Русия, но без чадъра за сигурност на НАТО.

Вратите на НАТО трябва да останат завинаги затворени за Украйна.

Източник: https://theweek.com/nato/1013153/shut-natos-door-to-ukraine-permanently

Петя Паликрушева

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3