Украински бойци: „Изпращат ни с лопати да се бием срещу артилерия“

В мрежата започнаха да се появяват все повече кадри, на които цели части от въоръжените сили на Украйна открито изразяват недоволство от украинското командване. Бойците се представят от коя военна част са и описват подробно какво се случва.

Украински бойци: „Изпращат ни с лопати да се бием срещу артилерия“
В първото видео журналистът Антон Шулга говори от името на войниците от батальона на Закарпатската отделна бригада за Териториална отбрана от въоръжените сили на Украйна (A7125), където служи. Зад него има взвод въоръжени бойци.

Той уточнява, че на 26 април са получили заповед да се преместят от град Берегово (Закарпатска област) в зоната на бойните действия в Донбас, без да се посочва крайната цел. На 6 май командването на 24-та бригада на въоръжените сили на Украйна издава устна заповед за заемане на определени позиции в района на Луганск. Бойната заповед също не е документирана.

«Нашето подразделение се подготвяше за изпълнение на задачиje за териториална отбрана, като охрана на обекти или работа на контролно-пропускателнитe пунктове. Поделението не е преминало подготовка за действия в зоната на бойнитe действия.

Въоръжението ни се състои от картечници, автомати и лопати, с които трябва да се вкопаем в зоната на по-малко от километър зад бойната бригада под минометен и артилерийски огън.

Целта на нашето присъствие тук не ни се съобщи, не бе възложена бойна задача. Не виждаме никаква практическа полза от присъствието на нашето подразделение, освен че сме човешки цели за вражески минохвъргачни или артилерийски части.

Значителна част от бойците имат здравословни проблеми, тъй като медицинският преглед в Берегово беше формален. В поделението има бойци с три и повече деца, деца с увреждания, което не е причина за отклоняването от мобилизация», каза той.

Във второто видео войници от 3-та рота от военно поделение A7085 (1-ви стрелкови батальон Виница на Въоръжените сили на Украйна) съобщават, че на 3 май са напуснали обкръжението и от 110 души личен състав са останали само тези, показани на кадрите Говорещият боец ​​казва, че са били докарани в сектора на 26 април, уж на 3-та линия на отбрана, но се оказало, че са на първа линия, т.е. на фронта.

«Срещу «Град», минохвъргачки, авиация, танкове, бронетранспортьори. Покажи с какво воювахме», каза той на другите бойци, които вдигнаха картечниците си нагоре.

Той уточни, че бойците имат по 1-2 гранати. След това възмутените военнослужещи започнаха да показват скъсаните бронежилетки със стърчащи плочки.

«Докараха ни до сектора и ни оставиха без артилерийска подкрепа. Удряха ни с миномети, гранатомети и всичко останало, с «Град», «Смерч». Измъквахме се на малки групички», добави той.

Третото видео показва взвод на десентчици от 2-ри батальон на 79-а въздушна щурмова бригада. Те се оплакват, че командирите им са ги поставили близо до Ямпол в Донецка област.
«Нямахме време дори да се окопаем, разгромиха ни на секундата.
Седяхме там 5-6 дни, командирите ни изоставиха. Сега ни смятат за дезертьори, защото оцеляхме, а там още има много трупове. Обръщаме се към доброволците, които ни помагат, и към офицерите, които ни напуснаха. Бяхме от авиацията – нямаше ПВО.

Нямаше помощ, бяхме хвърлени като живо месо. Тогава излязохме и попитахме старшия какво става. Той обясни, че командирът на ДШВ е дал командата да се тръгне на ръкопашен бой срещу танковете.

Затова искаме да знаем защо искат да ни съдят, че сме изоставили позициите. Поехме битката с картечници срещу броня, но решихме да оцелеем», обяснява боецът.